Augusztusban dübörög a nyár, de mégis kissé minden lelassul. Ez a hónap a bogyós gyümölcsöké: beérik az áfonya és a szőlő. Lehet fügét szedni, lekvárt készíteni belőle, vagy akár megaszalni. Olcsón juthatunk hozzá paradicsomhoz, paprikához: itt a lecsófőzés és a szilvalekvár befőzési ideje is.

Augusztus hónap szezonális vitaminforrásai, sláger zöldség-és gyümölcsei a következők:

Augusztus hónap szezonális zöldség-gyümölcsei

GyümölcsZöldség
SárgabarackRetek
NektarinUborka
SzőlőSpenót
RinglóFokhagyma
Körte Paradicsom
MálnaZöldbab
SárgadinnyeHagyma
SzilvaFejtett bab
FügeSárgarépa
Fekete áfonyaPaprika
ŐszibarackCukkini
GörögdinnyeMángold
Káposzta
Zöldborsó

Mit együnk augusztusban?

A nyár végi időszakban rengeteg vitamindús gyümölccsel és zöldséggel örvendeztet meg minket a természet, hogy felkészíthessük a tesztünket az őszi igénybevételre. Nézzük melyek azok a vitaminforrások, melyeknek minden bevásárlólistán szerepelniük kell, hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a kertünkben teremjen.

A barack és szilva magas víz- és cukortartalmú, édes lédús és zamatos, ezáltal a nyári melegben könnyen kiválthatja vagy kiegészítheti egy-egy étkezésünket. Nem csak nyersen fogyaszthatók, kompót vagy lekvár formájában is elrakhatjuk, így télen is előhívhatjuk a nyári gyümölcsök édes emlékét.
A szőlőt legtöbben szeptemberi gyümölcsnek tartják, azonban a korai fajták, mint a Csabagyöngye vagy az Irsai Olivér már augusztusban szüretelhetők. Viszonylag alacsony energiaértéke mellé magas, közel 80%-os víztartalom párosul, melynek hála a szőlő remek méregtelenítő, vizelethajtó és emésztést segítő gyümölcs.
A dinnye igazi nyári finomság: egyszerre elégítheti ki az édesség iránti vágyunkat és oltja a szomjunkat a nyári hőségben. Magas rost- és víztartalma miatt kifejezetten ajánlott a fogyni vágyóknak.

Szupergyümölcs/zöldség: a paradicsom!

A paradicsom igazi szuperétel magas táp- és ásványi anyag tartalma miatt. Van benne A, B1, B2 és C vitamin, folsav, kálium és antioxidáns hatású vegyületek, melyről kimutatták, hogy fontos szerepet játszanak a szív-és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi, a gyomort, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A paradicsom nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is csodaszer: pakolásként használva visszaállítja a bőr megfelelő PH értékét, a zsíros, pattanásos bőrre is gyógyír. A paradicsomot számos formában fogyaszthatjuk: nyersen, szárítva, toszkán Pappa al pomodoro paradicsom kenyérlevesnek, paradicsomszószt készíthetünk belőle (súgó), Minestrone leves alapjául szolgálhat… érdemes hát bevásárolni belőle, befőzéshez ideális a lucullus paradicsom választása.

Augusztus hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
5 (100%) 1 vote