Április hónap friss élelmiszerei

Áprilisban végre megjelennek a tavaszi friss zöldségek gyümölcsök korai termései, ezáltal a télinél jóval változatosabb étrendet alakíthatunk ki.

A citrusféléket valamint az almát még mindig érdemes megvenni, de végre megjelenik a piacokon és az utak mentén a friss hazai eper is. Kiváló szomjoltó, remek fogyókúra esetén, valamint vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítési folyamatot.

Április hónap szezonális zöldség-gyümölcsei

GyümölcsZöldség
NarancsSpárga
EperBrokkoli
Citrom Saláta
Kivi Karfiol
Körte Káposztafélék
Alma Borsó
Grapefruit Újhagyma
Bab
Sárgarépa
Póréhagyma
Cukkini
Spenót
Rukkola
Retek

Az epernek számos jótékony hatása van: frissítő, élénkítő, vizelethajtó és tisztító hatású (vesebántalmak esetén kiváló), tele van antioxidánsokkal, segít feltölteni szervezetünket természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal (C-vitamin, foszfor, kálium, kálcium, vas…). Csekély kalóriatartalmuknak köszönhetően kiváló táplálék azok számára is, akik a nyári vonalaikon már most, áprilisban karcsúsítanának. Vigyázni kell azonban az eperrel az ételérzékenyeknek, mert Az eper nagy mennyiségű hisztamint tartalmaz, akárcsak a paradicsom, a padlizsán, a kivi, a spenót vagy az ananász. Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében. Kevesen tudják az eperről, hogy több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban. Készítenél egy kis eperszorbetet? Itt a recept:

Eper szorbet/sorbet készítése házilag, fagylaltgép nélkül

Zöldségek tekintetében végre megjelenik a bab és friss borsó is kapható! Kiváló alapanyagai például a tavaszi friss zöldséglevesnek: a zsenge borsó és a friss petrezselyem ízlelőbimbókat robbantó hatást kelt.

A spárga, brokkoli, bab, borsó, cukkini és társai kiváló rizottó alapanyagok is: egyszerű, tápláló és egészséges fogások készíthetőek belőlük.

A friss tavaszi fejes salátát se felejtsük el, amit egy kis sós-cukros-ecetes lével a felemelő tojásos nokedlivel fogyaszthatunk vagy éppen más zöldségekkel felaprítva, salátaöntettel köretként is megállja a helyét.

retek gazdag C-vitaminban, vasban, magnéziumban és káliumban. Általános tisztító és nyugtató hatású. A téli fekete retek erősebb hatású, mint a hónapos retek. A retekre igaz a mondás, hogy “reggel méreg, délben étek, este orvosság”. A retek felhasználásakor a piros külső héját ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne. Felfúvódást oszlat, vizelethajtó, májtisztító, gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van.

A spenót a szervezetet tisztítja és erősíti, de csak a frissen szedett. A spenót kiváló klorofillforrás. Sok A-vitamint, különféle B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort és nyomelemeket tartalmaz. Tisztító és erősítő hatása serkenti, élénkíti a májműködést, az epehólyag, a vastagbél működését, a vér- és nyirokkeringést. A spenótlének enyhe hashajtó hatása is van. Erősíti a fogínyt. Oxálsavtartalma terheli az anyagcserét, ezért csak módjával fogyasszuk!

Spenót (fagyasztott, mirelit parajból)

Április hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
5 (100%) 3 votes