Arancini, az olasz töltött rizsgolyó – recept

Ez egy vegetáriánus sok-sajtos, zöldborsós-sáfrányos nagyon ízletes Arancini (arancsíni) recept. Aki nem szereti a sárfányt, nyugodtan kihagyhatja. Az Arancini alapreceptje hasonlóan készül, sima rizottót készítünk ebben az esetben. Aki szereti a szaftosabb falatokat, egy kis bacon-nel még megbolondíthatja!

Előkészületi idő: 20 perc
Főzés: 25 perc
Kész: 45 perc alatt

Hozzávalók 6 főre

  • Rizs 350 g
  • Zöldborsó 50 g
  • Zsemlemorzsa 120 g
  • Tojássárgája 3 db
  • Tojás 2
  • Scamorza sajt 100 g
  • Olaj (napraforgó, kukorica vagy földimogyoró)
  • Parmigiano Reggiano (parmezán) reszelt sajt
  • Sáfrány

Elkészítés

1

Készítünk egy rizottót zöldborsóval és egy kis sáfránnyal. Beleöntjük egy nagy tálba. Hozzáteszünk 3 tojássárgáját és jó sok parmezán sajtot, majd jól elkeverjük az alapanyagokat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A scamorza sajtot kockákra vágjuk.

2

Nedves kézzel közepes méretű golyókat formázunk a rizsből úgy, hogy minden golyócska közepére benyomunk egy kocka scamorza sajtot.  Az elkészült Arancini labdákat 30 perce betesszük a hűtőbe.

3Felmelegítünk 6 dl olajat egy nagy serpenyőben. Előkészítjük a panírt: előveszünk kettő tálat, az egyikbe a felvert 2 db tojást, a másikba a zsemlemorzsát rakjuk. Először a tojásba majd a zsemlemorzsába mártjuk az Arancini rizsgolyókat úgy, hogy minden oldalukat érje a hozzávaló.

Arancini, az olasz töltött rizsgolyó – recept
Ilyen kúposra is formálhatjuk – ahogy tetszik

4

Forró olajjal töltött serpenyőben kisütjük őket közben forgatva, hogy minden felük jól megsüljön körülbelül 25 percig, ekkor már szép aranybarnák és ropogósak lesznek. Tálaláskor egy kis sót szórunk rá.

Melegen fogyasszuk, ez egy szelet igazi Szicília!

Buon appetito!