Az igazság a Steviáról- hatásai és legfontosabb tudnivalók az alkalmazásával kapcsolatban

A stevia édesítő egy gyógynövény, eredetileg Dél-Amerikából származik, de mára már mindenhol termesztik. Hozzávetőlegesen 2-300-szor édesebb a stevia a cukornál, azonban ez nem emeli meg úgy a vércukorszintet, mint az asztali cukor valamint a többi mesterséges édesítőszer.

A steviát nagyon régóta használják különböző kultúrákban édesítésre és gyógynövényként, azonban csak az utóbbi években lett igazán népszerű. Sajnos, habár a stevia levele frissen vagy szárítva is természetes növényi eredetű édesítő, sok modern stevia alapú cukorpótló számos lépésből álló kezelésen megy keresztül a fehérítéstől kezdve egyéb kémiai átalakításokig.

Legfontosabb tudnivalók a steviáról

  • Elsősorban Brazíliában, Paraguayban, Japánban és Kínában termesztik.
  • Természetes édesítőszer, mely 200-300-szor édesebb, mint a hagyományos cukor.
  • A stevia gyakorlatilag zéro kalóriatartalmúnak minősíthető.
  • Jótékony hatásokkal rendelkezik a cukorbetegek számára, mint a cukor egészséges alternatívája.
  • A stevia az eritrittel együtt mellékhatásoktól mentes természetes édesítőszerként jóvá lett hagyva az FDA által.

Egészséges-e a stevia?

A válasz a kérdésre: minél kevesebb kezelésen megy keresztül, annál inkább az! A legtermészetesebb megoldás az lehetne, ha otthon termesztjük a növényt és annak leveleit egy az egyben használjuk fel édesítésre. Azonban érdekes módon az amerikai FDA (legfőbb egészségügyi ellenőrző szerv) nem hagyja jóvá a stevia nyers formátumú felhasználását, mert állítólag az megemeli a vércukor szintet, hatással lehet a reprodukcióra valamint a szív-és érrendszerre. A vélemények megoszlanak, a témában folyamatosan kutatásokat végeznek a mai napig.

Stevia jótékony hatásai

Amennyiben abból indulunk ki, hogy a stevia teljesen kiválthatja az asztali cukor fogyasztását, úgy az számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik. A zéró-kalóriás édesítőként ismert stevia a cukorbetegség szabályozásában és a súlykontrollban is kiemelkedő szerepet kap.

Cukorbetegség

Mivel a stevia nem tartalmaz szénhidrátot és kalóriát, glikémiás indexe 0, így nem emeli meg a vércukorszintet és nyugodtan fogyaszthatják a cukorbetegségben szenvedők is. Jó megoldást jelent a mesterséges édesítőszerek helyett.

Súlykontroll

A stevia tökéletesen illeszthető azoknak az étrendjébe, akik nem szeretnének lemondani az édességekről, de csökkenteni szeretnék a szénhidrát fogyasztását. A stevia gyakorlatilag nullakalóriás.

Hasnyálmirigy rák

Egyes összetevői antioxidáns hatással is bírnak, közöttük a kaempferol, amiről kimutatták, hogy 23%-kal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát.

Vérnyomás

Egy 2003-as tanulmány szerint a stevia alacsony vérnyomást okozhat, ami bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre is hatással lehet, ezért az ilyen gyógyszereket alkalmazóknak ezzel tisztában kell lenniük.

A legfrissebb tanulmányok azonban nem osztják ezt az álláspontot, kutatásaik alapján arra jutottak, hogy nincs hatással a vérnyomásra. További kutatások szükségesek a stevia előnyeinek megerősítésére.

Gyerekkori diéta

A stevia tartalmú ételek és italok fontos szerepet játszhatnak a gyermekek étrendjében, hogy a nemkívánatos édesítőszerek bevitelét csökkentsük. A steviával édesített italok, rágcsálnivalók és ételek lehetővé teszik a gyerekeknek, hogy édes termékeket fogyasszanak hozzáadott kalóriák nélkül, mely szabályozza az elhízást valamint a szív-és érrendszeri problémákat.

Allergia

Tanulmányok kimutatták, hogy a stevia nem allergén, fogyasztása nem okozz allergiás reakciót.

Stevia mellékhatásai

Habár a korábbi években voltak olyan nézetek miszerint a stevia fogyasztása okozhat vesepanaszokat, ezeket mára cáfolták, így a legfrissebb tanulmányok szerint mindaddig, amíg magas tisztaságú steviát mértékletesen használnak, nem okoz problémát.

A stevia mértékkel való fogyasztása tehát mentes a mellékhatásoktól, aggodalom nélkül lehet élvezni vele az édes életet!