Bőr

Immunrendszer támogatása

Szemek, látás egészsége

Tudtad?

Jobban hasznosul a béta-karotin a főtt répából és spenótból, mint a nyersből.

A béta-karotin a nem-zsírban oldódó antioxidánsok családjába tartozik, amelyeket együttesen karotinoidként ismernek.

A béta-karotin a sárgarépában található jelentős mennyisége okán kapta a nevét.

A béta-karotin narancssárga színt kölcsönöz minden olyan gyümölcsnek vagy zöldségnek, amelyben megtalálható. A béta-karotin két A-vitamin molekulára tud szervezetünkben bomlani. Az egyik legfontosabb zsírban oldódó vitaminunk, az A-vitamin, nem csak szemünk egészségéhez és a megfelelő látáshoz, hanem az erős immunrendszerhez, az egészséges bőrhöz és a nyálkahártya épségéhez is nélkülözhetetlen. Természetes forrásaiból elővitaminjához, a béta-karotinhoz jutunk hozzá, mely szervezetünkben alakul A-vitaminná.

Jó tudni!

  • A C-vitamin és az E-vitamin fokozza a béta-karotin hatékonyságát.
  • A mesterséges karotenoid bevitel eltolhatja a szervezeten belüli természetes karotin arányokat.
  • Főtt táplálékokból könnyebb felvennünk.
Béta-karotin

Mivel a zsírban oldódó antioxidáns, a béta-karotin a sejtek zsírban oldódó sejtmembránjában felhalmozódik, lehetővé téve, hogy „antioxidáns pajzsként” működjön a sejt többi részében.

Béta-karotin áldásos hatása

A szem, a látás, csontanyagcsere, növekedés, nyálkahártya és bőrvédelem, daganatmegelőzés és daganatellenes hatásban fejti ki hatását.

  • Harc a szabadgyökök ellen
  • Fokozza az immunrendszer működését
  • Védelem a fertőzésekkel szemben
  • Csökkenti a leégés veszélyét

Hiánya immungyengeséget von maga után.

Jó béta-karotin források élelmiszerekben

A leggazdagabb béta-karotin források a sárga, illetve narancssárga gyümölcsök és zöldségek, mint amilyenek a sárgarépa, édesburgonya és a mangó. A leveles kel zöldségek (spenót, kelkáposzta) is jó béta-karotin források, annak ellenére, hogy nem látszik a leveleiken a narancsos beütés, amiért elnyomja a klorofill sötétzöldje.