A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, így alacsony a kalóriatartalma.
Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak. Bélflórát helyreállító beavatkozásként inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető. Szív- és érrendszeri betegségek esetén is alkalmazható. A csicsókát fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják. Ez mot egy csicsóka rizottó recept lesz!

Íme a recept:

Előkészületi idő: 10 perc
Sütés-Főzés: 15 perc
Kész: 25 perc alatt
 

Hozzávalók 2 főre

  • 20 dkg rizottó rizs
  • 20 dkg megtisztított csicsóka
  • 1 dl fehérbor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • só, bors
  • 4 dl alaplé vagy víz
  • egy csipet ételízesítő alaplé hiányában
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

1

A rizst az apróra vágott vöröshagymával egy kanál olívaolajon felhevítjük és felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a felszeletelt csicsókát, majd felöntjük kb. 4 dl vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk és adunk hozzá egy teáskanál ételízesítőt. Folyamatos kevergetés mellett kb. 15 percig főzzük. Ha a rizs már majdnem megpuhult és az összes vizet felszívta, hozzákeverjük a parmezán sajtot – krémesnek, enyhén folyékony állagúnak kell lennie. 

2

Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a rizst! Eredetileg “al dente”, azaz a közepén majdnem kicsit alul főtt magnak kell maradnia. Tálalhatjuk csak magában, parmezán sajttal megszórva önálló ételként, de sült zöldségek, húsok esetleg halak mellé köretként is kíváló. Fokhagymával isteni, de díszíthetjük egy kis metélőhagymával is!

Csicsóka rizottó recept
5 (100%) 1 vote[s]