Az égetett tészta könnyű, kiadós, olcsó, sokáig eláll, ráadásul gyorsan és egyszerűen megsüthető. Csak néhány apróságot kell szem előtt tartanunk és a siker elkerülhetetlen!
Hozzávalók a tésztához
- Olaj 1 dl
- Liszt 10 dkg
- Víz 1 dl
- Tojás 4 db
- Só
- Cukor 1 dkg
Krémhez
- Pudingpor
- Tej
- Tejszínhab
Elkészítés
1Égetett tésztát kell készíteni. Ehhez a vizet, olajat, csipet sót, cukrot feltesszük forrni. A forrásban lévő folyadékhoz egyszerre hozzáöntjük a lisztet. Jól lepirítjuk (körülbelül 2 perc), míg a massza el nem válik az edény falától. Ilyenkor elkezd a tészta sercegni (innen a neve). Majd tűzről levéve – egyenként hozzákeverjük a tojásokat, türelmesen és alaposan dolgozzunk: ettől a lépéstől lesz levegős a tészta. Elektromos habverővel alaposan kikeverjük.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
2A tepsire sütőpapírt helyezünk, dió nagyságú halmokat nyomunk habzsák segítségével, vagy egyszerűen kanállal kiporciózzuk. Gőzös sütőben kell megsütni a fánkocskákat: a sütőbe kevés vizet öntünk (az aljára beteszünk egy forró vízzel ujjnyira felöntött kisebb tepsit). A sütő ajtaját ne nyissuk ki sülés közben, mert összeesik a tészta!
310 perc után a hőfokot 180°C-ra mérsékelve aranysárgára sütjük őket. Körülbelül 30 perc alatt megsül. A sütőből kivett fánkok tetejét még forrón, 1/3-2/3 arányban recés késsel kettévágjuk, hogy a gőz távozhasson és megmaradjon az égetett tészta ropogóssága.
A töltelékhez vanília pudingot készítünk.
Miután kihűltek vaníliakrémmel megtöltjük, valamint tejszínhabbal díszítjük.
Ezt receptet kerestem!!! Tényleg nagyon finom lett és az alapanyagok arányai is pont jók szerintem. Még nem készítettem azelőtt égetett tésztát, de így elkészítve egyszerű volt! Köszönöm a receptet! Ica
Örülök, hogy ízlett Ica! 🙂