Élesztő felfuttatása – avagy hogyan futtassuk fel az élesztőnket tejben és/vagy vízben?

3 alapanyag szükséges hozzá: langyos tej vagy víz, élesztő, cukor.

Az élesztőt langyos vízben vagy tejben szokás felfuttatni a recepttől függően, cukorral (vagy barnacukor, méz, nyírfacukor.. stb.). Vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl forró, mert az élesztő gomba el fog pusztulni, és nem lesz működőképes. De túl hideg se legyen a közeg, mert akkor nem kel életre.

Belemorzsoljuk az élesztőnket egy levesestálba vagy egy kisebb edénybe (3-4 deci elférjen benne) a többi hozzávalóval, elkavargatjuk, majd meleg helyen, 22-24 fokon hagyjuk felfutni.

10-15 perc alatt elszaporodnak benne gombák és felfut az élesztőnk: látni fogjuk a tetején lévő sűrű, buborékos habból. Így dolgozhatunk már vele, kövessük a recept további utasításait.

Élesztő felfuttatása – avagy hogyan futtassuk fel az élesztőnket tejben és/vagy vízben?
Élesztő felfuttatása – avagy hogyan futtassuk fel az élesztőnket tejben és/vagy vízben?