Eper szorbet/sorbet készítése házilag, fagylaltgép nélkül

Ez aztán tényleg ízlés kérdése: ki hogyan szereti az epres fagylaltot?! Krémesen, édesen, darabosan, netalán kissé savanykásan?

Mi az a sorbet (szorbet)?

A szorbet olyan habkönnyű jeges desszert, mely főként abban különbözik a fagylalttól, hogy nem tartalmaz tejet és tojássárgáját, mely így csökkentett kalóriatartalmat, lazább szerkezetet és szemcsésebb állagot kölcsönöz neki. A fagylaltok őseként is emlegetett friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített, jegesen tálalt édesség napjainkban klasszikusan desszertnek számít, de előfordul, hogy frissítőként szolgálják fel két, hosszan elnyúló fogás fogyasztása között. Alkoholos változatát az ízlelőbimbók semlegesítése végett és egyben gyomornyugtatóként fogyasztják.

Megosztom Veletek a verziómat, igazi olasz recept szerint készítem, azonban én a cukrot általában kihagyom, mert így is elég édes lesz nekem: jobban szeretem a gyümölcs igazi ízét érezni, melyet a cukor elnyomna. (Azok kedvéért akik édesebben szereik, a hozzávalóknál feltüntettem az alapanyagokhoz mért cukormennyiséget.)

Előkészületi idő: 10 perc + fagyasztás
 

Hozzávalók

  • 500 gramm eper
  • 150 gramm cukor
  • 2 dl víz
  • Fél citrom leve

Elkészítés

1Cukorszirupot készítünk egy lábasban. Ehhez 2 deci vizet forralunk, majd 150 gramm cukrot öntünk hozzá. A szirup azonnal elkészül, megkavarjuk majd hagyjuk kicsit hűlni a tűzhelyen. Megmossuk, megpucoljuk az epret. A hibás, rohadt részeket levágjuk, a többit felkockázzuk és a turmixba szórjuk. Néhány szép darabot ki szoktam szedni, ezeket nem turmixolom össze, csak a végén rakom az eperpüréhez: jó lesz ráharapni egy-egy ilyen darabra. 

2Összeturmixoljuk az epret először csak a fél citrom levével, majd a cukorszirupot is beleöntve. Elkészültünk!

Most vesszük a kívánt formát (műanyag edényben szoktam készíteni) és beleöntjük az egészet. Ne felejtsük ki a félrerakott nagyobb darabokat se. Majd mehet az egész a fagyasztóba! Fél óránként egy villával átkavarjuk az egészet, a jeges darabokat áttörjük. Ezt a folyamatot 4x-5x ismételjük meg, és el is készültünk!

Hónapokig eláll a fagyasztóban! Ha túlságos összefagy, egy kis víz hozzáadásával át szoktam turmixolni, azonnal fogyasztható ismét 😉