Fusilli tésztás saláta prosciutto sonkával, sárgadinnyével és mandulával

Fusilli tésztás saláta prosciutto sonkával, sárgadinnyével és mandulával finom és izgalmas tésztaétel választás, de talán a legjobb benne, hogy hidegen fogyasztva is kiváló! “piatti buonissimi anche freddi”

Előkészületi idő: 20 perc
Főzés: 13 perc
Kész: 33 perc alatt

Hozzávalók 6 fő részére

  • Fusilli tészta 420 g
  • Prosciutto crudo sonka szeletelve 300 g
  • Mandula 50 g
  • Sárgadinnye 4 db
  • Menta, kukoricaolaj (vagy olívaolaj), 1 cirom leve, bors, só

Elkészítés

1Megfőzzük a fusilli tésztát sós lobogó vízben a forrástól számított annyi ideig, ameddig az a csomagoláson jelzett, hogy al dente legyen. Leszűrjük és hideg víz alatt átmossuk, szabad kezünkkel átforgatva, hogy hamarabb lehűljön. Jó alaposan lecsöpögtetjük és hagyjuk megszáradni.

2

Mikor már nem vizes, beletesszük egy salátástálba, csurgatunk hozzá 1 dl kukoricaolajat, megborsozzuk, hozzáöntjük még a citrom levét és tépünk rá pár mentalevelet is. Felszeleteljük, illetve kis darabkákra tépjük az ujjaink segítségével a sonkát és hozzáadjuk azt is a salátához.

3

Megmossuk a sárgadinnyét, félbevágjuk hosszában. Kikaparjuk a magokat és a szálakat. A 6 fél dinnyéből tányérkát vájunk: a sárgadinnye húsának felét szépen eltávolítjuk a héjról és félretesszük egy vágódeszkára. A maradék 2 fél dinnye húsát teljesen kikaparjuk és hozzátesszük a többihez: ezeket kis kockákra vágjuk. Az se baj, ha háromszögek lesznek, csak akkorák legyenek, hogy kellemesen fel lehessen szúrni majd a villára! Ezeket is beleszórjuk a salátástálba a többi hozzávalóhoz.

4

Durvára vágjuk a mandulákat egy nagyobb késsel a vágódeszkán. Ezt is a salátához öntjük, és most már jól összeforgathatjuk az egészet. Elosztjuk a salátát a 6 félig kikapart sárgadinnye tálkába. Azonnal fogyasztható, hűtőben 2-3 napig eláll és hidegen is mennyei!