Zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök
  • Fogyasszunk minden étkezéshez zöldséget, desszertnek pedig gyümölcsöt, így fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget.
  • Lehetőség szerint mindig tartsunk otthon gyümölcsöt, zöldséget. Ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, a mélyhűtött zöldségek-gyümölcsök ugyanolyan értékes tápanyag tartalommal bírnak.
  • Az egyik legegészségesebb ételek közé tartoznak a gyümölcsök és zöldségek.  Ha nem áll rendelkezésünkre friss zöldség, gyümölcs, inkább mirelitet válasszunk, mint konzervet.
  • Minél változatosabban, minél többféle zöldségből és gyümölcsből állítsuk össze az étrendet.
  • Nassolás helyett fogyasszunk inkább aszalt gyümölcsöt, magvakat, gyümölcssalátát.
  • Gyakran együnk sötétzöld leveles főzelékféléket (paraj, kelkáposzta?), paprikát, paradicsomot, citrusféléket és hüvelyes zöldségeket, mert kiemelkedő a C-vitamin, karotinoid és folsav tartalmuk.
  • Az egészséges táplálkozás szempontjából akkor jársz el a legjobban, hogyha a gyümölcsöt nyersen, annak természetes formájában fogyasztod.
  • A zöldségek főzőlevét is használjuk fel az ételkészítés során, mert értékes anyagainak nagy része kioldódik a főzővízbe.
  • Egy perc alatt készíthetünk finom és egészséges gyümölcsfagyit. Csak egy doboz gyors-fagyasztott bogyós gyümölcs és 1,5 dl tej, valamint egy kis cukor kell hozzá. Mindezt összeturmixoljuk és azonnal fogyaszthatjuk.
  • Főzelékek és levesek sűrítőanyaga liszt helyett maga a zöldség alapanyag lehet, amelynek egy részét összeturmixoljuk.
Hasznos tanácsok a mindennapokban a zöldség-gyümölcsfogyasztás tekintetében
5 (100%) 3 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..