A juh/birka/bárány/ürü részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?
Hirdetés
Diet Maker

Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, egyben sült húsokat készíthetünk belőle. Belsőségeiből kis gyakorlattal igazi ínyenc csemegék varázsolhatók.

Gerinc: egészben sütve, szeletelve, frissen sültnek.

Karaj: félbehasított gerinc. Egészben sütve, szeletelve, frissen sültnek.

Comb: kicsontozva szeletenként frissensültnek, vagy egészben sütve, párolva (fokhagymás párolt ürücomb).

Lapocka (első comb): felhasználható egyben sütve, vagy apróhúsnak. Finom pörkölt és tokány készül belőle, de le is darálhatjuk. Például: zöldborsós báránytokány.

Nyak: apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak).

Szegy: töltve, sütve, párolva, apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak). Például: töltött bárányszegy,

Fej: főzve, apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak).

Belsőségek: máj, vese, tüdő, szív. Főzve, frissen sütve.

A legértékesebb rész a comb, gerinc és a karaj. A nyak, lapocka és a szegy főleg apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak) jó.

Mi micsoda?

Borjúszelet: a comb felsál vagy frikandó részéből vágott 140 -180 grammos szeletet.
Borjújava: a comb dió részéből vágott 140-180 grammos szelet.
Borjúfilé: a borjúcomb rózsa részéből vágott 80-100 grammos szelet.
Borjúborda: karajból vágott 2 db, 80-100 grammos szeletek.
Borjúszeletkék: borjúszűzből vágott 5 db, 20-30 grammos szeletek.

Juh/birka elnevezései:

Kos: hímivarú

Nőivarú: jerke

Ürü: herélt kos

Szopós bárány: fiatal, csak tejen nevelkedett

Bárány /juhpecsenye/: a választástól 1 éves korig (kos-, jerke-, ürübárány)

Másodfüves /toklyó, tok/: a juh 13-24 hónapos korban

Harmadfüves: 24-36 hónapos kórban

A legízletesebb a fiatal, csak tejen nevelkedett szopós bárány. Érlelése, pácolása nem szükséges, vágás után frissen készíthető. Zsiradéktartalma jelentéktelen, illata tejre emlékeztető, még nem alakult ki a jellegzetes ?birkaszag?. Egészben sütésre, parázson sütésre alkalmas.

Az ürü fiatal korában ivartalanított bárány. Az elsődleges nemi jelleg elvesztése miatt az állat hízásra hajlamosabb, húsa zsiradékban gazdagabb, porhanyósabb.

Bárány- és ürühúsból készülő leghíresebb ételek

  • Tárkonyos bárányragu
  • Ürüpörkölt
  • Báránypaprikás
  • Muszaka
  • Szuvlaki
  • Gyros
  • Saslik

HOZZÁSZÓLÁS

Kérem írja be a hozzászólását!
Kérem írja be a nevét ide

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..