laktóz intolerancia

Laktózérzékenység (intolerancia) tünetei – hogyan lehet felismerni?

A tejcukor-érzékenységet a laktáz enzim hiánya okozza. E miatt a tejben és a tejtermékekben megtalálható tejcukor a laktóz lebontásának a képtelensége lép fel. Ez a napi tejtermékek, mint a tehén- vagy kecsketej, lágy sajtok, joghurt és fagylalt fogyasztása után felmerülő problémákat okozza. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség kb. 40%-a laktózérzékeny ? azaz nem képes lebontani a tejcukrot valamilyen okból. A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága általában összefügg az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségével.

A laktóz-intolerancia tünetei a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek:

  • kellemetlen közérzet,
  • gyomorfájdalom,
  • puffadás, fokozott gázképződés,
  • híg hasmenés,
  • hányinger vagy hányás.

A tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek esetében akkor biztos, hogy nem tartalmaznak laktózt, ha azt a termék csomagolásán vagy kiegészítő címkéjén a gyártója vagy a forgalmazója ?laktózmentes? jelzővel illeti, vagy a hozzávalókban nem találkozunk az alábbiakkal:

? Tejcukor, vagy laktóz
? Tej
? Tejpor
? Tejszín
? Tejföl
? Joghurt
? Kefir
? Sajt
? Túró
? Vajíró
? Savó
? Savópor
? Citopánpor
? Tejes margarin
? Tejsavós édesítőszer
? Kazein
? Kazeinátok

Érdemes tudni, hogy a tejben van a legtöbb tejcukor (1 dl tejben 5 gramm laktóz van), a tejtermékekben kevesebb: 100 gramm túróban 3 g laktóz, a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben a legkevesebb. A friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) minimális laktóz van, a kemény érleltekben (füstölt, trappista, ementáli, camember, penészesek, lágy sajt) pedig szinte semmi.

Mi a különbség a laktóz érzékenység és a tejallergia között?

Bár mindkét betegség jellemzően tejtermékek fogyasztásakor jelentkezik, a tejallergia sokkal komolyabb tüneteket produkálhat. Nem csak hasmenés, puffadás és hasi fájdalmak jelentkezhetnek, de tipikus allergiás tünetek is, mint például a kiütés, bőrpír, légúti panaszok, asztma, láz, ízületi bántalmak, alacsony vérnyomás és szapora szívverés is.

Lakóz intolerancia tünetei
5 (100%) 1 vote[s]

HOZZÁSZÓLÁS

Kérem írja be a hozzászólását!
Kérem írja be a nevét ide

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..