Palócleves elkészítése

Ha frissen lövésből vettük az őzhúst körülbelül egy hétig még a bőrében pihentetjük, hogy a húsa megpuhuljon. Ha a hús öreg, páclében áztatjuk még 1-2 napig, mely a rostjait puhítja.

Jó tudni: Vadételek elkészítése és pácolása

Hozzávalók 6 személyre

  • Őzhús (vegyesen) 50 dkg
  • Füstölt szalonna 15 dkg
  • Hagyma 2 fej
  • Zöldbab 20 dkg
  • Burgonya 20 dkg
  • Sárgarépa 20 dkg
  • Tejföl 3 dl
  • Liszt 2 evőkanál
  • Babérlevél 2 db
  • Pirospaprika 2 evőkanál
  • Petrezselyem 1 csokor
  • Só, őrölt bors, majoránna

Elkészítés

1Az apróra vágott szalonna zsiradékján megpirítjuk a felszeletelt hagymát. Kicsit pirítjuk, majd az 1 kanál pirospaprikával hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst. Pörköltöt alapot készítünk. Vigyázunk, nehogy a paprika leégjen, mert akkor keserű lesz. Végül felengedjük a hideg vízzel, ízesítjük sóval, őrölt borssal, majorannával, apróra vágott petrezselyemmel.

2Közben megtisztítjuk a zöldségeket, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk. Miután a hús már majdnem puha, a zöldségeket beletesszük.

3Simára eldolgozzuk a lisztet a tejfölben, 1 merőkanál főzőlével higítjuk, a leveshez öntjük, sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.

Palócleves őzhúsból (vagy egyéb húsból – tökéletes alaprecept)
5 (100%) 2 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..