Pasta alla Norma

Egy újabb szicíliai specialitás, amely egész Olaszországban ismert! Pasta alla Norma, azaz tészta normál módon elkészítve. A normál mód ebben az esetben az hagyományos recept szerinti spagetti tetején csücsülő sült padlizsánra volt értendő. ?Pasta alla Norma senza?, vagyis a normál nélküli pedig simán friss bazsalikommal és ricottával készült.

Pihentetési idő: 60 perc
Főzés: 60 perc

Az olasz Pasta alla Norma különböző tésztafajtákkal készíthető (penne, fusilli…), én most spagettivel készítem.

Spaghetti alla Norma

Hozzávalók 4 főre:

  • Padlizsán 2 db – nagyok és frissek
  • Hámozott paradicsom konzerv 2 db vagy 600 ml paradicsomsűrítmény
  • Spagetti tészta 460 g
  • Ricotta 200 g
  • Fokhagyma 3 gerezd
  • Olaj a sütéshez
  • Olívaolaj, bazsalikom

Spaghetti alla Norma elkészítése

1

Az eredeti recept szerint a padlizsánokat először felvágjuk 0,5 cm-es karikákra (a héjukat nem kell eltávolítani), majd besózzuk azokat és egy tésztaszűrőbe helyezve állni hagyjuk 1-2 órát. Ezalatt lecsöpög a felesleges víz és a padlizsán kesernyés ízétől is megszabadulunk.

2

Fogunk egy edényt, olajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymagerezdeket barnulásig, majd hozzáöntjük a paradicsomot és sózzuk-borsozzuk. Főzzük 25-30 percig, amíg el nem kezd főni. Végül hozzáadjuk a bazsalikomot. Elkészült a súgó, a szószunk, félretesszük.

A padlizsánszeleteket megsütjük forró olajon. Néhányat apró szeletekre vágunk és belekeverjük a paradicsomszószhoz.

3

Kifőzzük a spagettit ?al dente?, majd azt a padlizsános ?norma? paradicsomszószhoz átmerjük a tésztakanállal, lassú tűzön összeforgatjuk. Ha száraznak érezzük, merünk rá a tészta főzővizéből egy keveset. Rátépkedjük a ricottát, bazsalikommal megszórjuk és melegen tálaljuk az egészben hagyott sült padlizsánszeletekkel a tetején. Aki szeretne még parmezánt szórni rá, csak nyugodtan!

Buon appetito!