Pirospaprika: az antioxidánsokban gazdag fűszer, mely megküzd a betegségekkel

Van egy nagy jelentőségű antioxidáns a pirospaprikában, amelyről keveset hallani. Ez a likopin nevű karotinoid festékanyag, amely a piros paprika élénk színéért felelős.

Kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet a likopin antioxidáns, köztük a a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. Továbbá csökkenti a szervezet öregedését mind kívülről, mind belülről. 

A pirospaprika jótékony hatásai

  1. Gazdag A-vitamin forrás
  2. Erős antioxidáns
  3. Küzd az autoimmun betegségekkel
  4. Rákellenes
  5. Védi a szív-és érrendszert
  6. Javítja a látást

1. Gazdag A-vitamin forrás

Mivel magas az A-vitamin tartalma, a paprika hozzájárul ahhoz, hogy a látás egészséges maradjon, különösen a szürkületben való látás. Az A-vitamin – hétköznapi nevén retinol – a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

2. Erős antioxidáns

A szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsok bevitelével ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk. Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában.

3. Küzd az autoimmun betegségekkel

Az autoimmun betegségekkel küzdők immunrendszere a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, a keletkezett zavar pedig működésbe hozza a védekező mechanizmusokat. A szerteágazó tünetek miatt igen nehéz az autoimmun betegségek felismerése, de leggyakrabban ízületi panaszok, láz, fogyás, fáradékonyság a betegségek tünete. 

4. Rákellenes

A rákos megbetegedések kialakulásának kockázata a krónikus gyulladástól és az oxidatív stressztől növekszik. Mivel a pirospaprika gazdag antioxidánsokban és gyulladásgátló anyagokban, rák elleni tulajdonsággal rendelkezik.

5. Védi a szív-és érrendszert

A pirospaprika C-vitamin tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Kapszaicin tartalma kétféleképpen is gondoskodik a szív épségéről: csökkenti a koleszterin felhalmozódását a vérben, mert fokozza annak lebomlását és segítik a széklettel való eltávozását; valamint blokkolja annak a génnek a működését, mely az erek görcsös állapotát idézik elő, ami akadályozza a szív és más szervek vérellátását.

6. Javítja a látást

A pirospaprika gazdag a luteinnek nevezett karotinoidban, amellyel megelőzhető az időskori látásvesztés. A pirospaprika továbbá védi a szemeket a szürkehályog kialakulásától, magas béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva.