Vissza
Hókifli recept

Hókifli – hagyományos omlós karácsonyi kifli (diós és lekváros verzió)

Klasszikus omlós hókifli recept nagyanyáink módjára! Diós vagy lekváros töltelékkel, lépésről lépésre fotókkal és tippekkel. Karácsonyi kedvenc – egyszerűen elkészíthető.
Előkészület 20 perc
Főzés 20 perc
Összesen 40 perc
Adagok 10

Alapanyagok
  

Hozzávalók tésztához:

  • - 50 dkg finomliszt
  • - 20 dkg lágy zsír vagy vaj
  • - 2 dl tejföl
  • - 3 dkg porcukor a tésztába
  • - csipet só

Töltelék – diós:

  • - 10 dkg darált mandula vagy dió
  • - 8–10 dkg porcukor
  • - 1 csomag vaníliás cukor
  • - opcionálisan: mazsola rumaroma

Töltelék – lekváros:

  • - sűrű szilvalekvár vagy sűrű baracklekvár kb. 1–1,5 evőkanál / kifli

Bevonat / hempergetés:

  • - 150 g porcukor
  • - 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés
 

  • A lisztet szitáld át, keverd el a porcukorral és a sóval. Morzsold össze a zsírral/vajjal, majd add hozzá a tejfölt. Gyúrd gyorsan, de alaposan, hogy omlós tésztát kapj. Tedd fóliába, és hűtsd kb. 30 percig.
  • Pihentetés után nyújtsd ki vékonyra (kb. 3–4 mm), szaggass belőle kis korongokat.
  • Minden korong közepére tegyél 1-1 teáskanálnyi tölteléket (dió + cukor → kb. diós kifli, vagy lekvár).
  • Hajtsd félbe, formázz kifli-alakot, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
  • 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 18–20 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.
  • Melegen hempergesd meg porcukor + vaníliás cukor keverékében — ettől lesz hófehér, „hókiflis” a hatás.
  • Hagyd teljesen kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tárold (2–3 hétig is eláll, de legjobb 1–2 nap után: akkor a legporhanyósabb).

Jegyzetek

Variációk & tippek:
- Gluténmentes verzió: finomliszt helyett rizsliszt + kukoricaliszt keveréke
- Tejmentes / vegán verzió: tejföl helyett növényi joghurt + növényi vaj
- Lekváros helyett készíthetsz diós-mákos, diós-narancshéjas, vagy lekváros-diós kiflit is
- A tészta akkor lesz a legomlósabb, ha a zsír hideg, gyorsan dolgozol, és nem gyúrsz túl sokáig