Napfényvitamin

A modern ember tragédiája, hogy rohamosan távolodik attól az optimális életmódtól, amelyre az evolúció „tervezte”. E folyamat egyik lényeges velejárója, hogy házakba és légkondicionált irodákba bújtunk a nap elől. Márpedig napozás és fény nélkül D-vitamin sem termelődik az emberi szervezetben, holott erre a speciális hormonra szervezetünk minden sejtjének nagy szüksége volna.

A civilizált világ nagyvárosokba koncentrálódott népessége folyamatos D-vitamin-hiányban szenved, és ez az egyik fő oka a rák, az autoimmun betegségek, a légúti és idegrendszeri megbetegedések, valamint számos más civilizációs betegség rohamos terjedésének. Szendi összefoglalja mindazt, amit a haladó szellemű tudomány eddig megismert a napfény, a D-vitamin és a civilizációs betegségek kapcsolatáról. Rámutat arra, hogy az ember az evolúció során évmilliókig a napon élt, ezért szervezete igen magas D-vitamin-szinthez alkalmazkodott. A szerző állítja: az egészség megfelelő életmód, nem pedig megfelelő orvosi kezelés kérdése. A nyugati orvoslás csak árral szemben úszik, amikor arra törekszik, hogy némileg javítson a népesség egyre romló egészségi állapotán, miközben – tudomást sem véve a kutatás utóbbi harminc évének eredményeiről – a D-vitamin túladagolásával riogat, és óva int a napozástól. Ne feledjük azonban: vitaminhiányt csak vitaminbevitellel lehet megszüntetni. Az egészség bármennyit megér – szokták mondani. Ehhez képest a napfény ingyen van, a D-vitamin pedig filléres tétel. Ám amíg erre nem ébred rá a hivatalos orvoslás, addig nem tehetünk mást, mint hogy a saját kezünkbe vesszük egészségünk védelmét. 
A D-vitamin olyan speciális hormon, amelyre szervezetünk minden szövetének szüksége van. Megfelelő mennyiségben csak akkor állna rendelkezésünkre, ha az Egyenlítő környékén élnénk, és mindennap félmeztelenül a napon tartózkodnánk. De a modern D-vitamin-kutatás eredményeinek köszönhetően mai viszonyaink közt is lehetővé vált, hogy kialakítsuk az evolúciósan optimális D-vitamin-szintünket. A mai kor emberénél – hasonlóan a folyamatos C-vitamin-hiányban szenvedő középkori tengerészekhez – a D-vitamin fel nem ismert hiánya mindenféle súlyos beteg- ségek kialakulásához vezethet, amelyeket aztán az orvoslás méregdrága gyógyszerekkel és beavatkozásokkal próbál – meglehetősen sikertelenül – kezelni. Vitamin- hiányt azonban csak vitaminbevitellel lehet megszüntetni. Ha azonban szeretnék egészségesek maradni vagy a gyógyulás útjára lépni, akkor változtatni kell az életmódunkon.

A bőrsejtek a nap UV-B sugaraival érintkezve képesek D3-vitamint előállítani. Ha világos bőrű vagy, nyáron elég tíz percet töltened a napon (naptej nélkül, fedetlen karral és lábbal) ahhoz, hogy a szervezeted körülbelül 10 000 nemzetközi egységnyi (IU) D3-vitamint termeljen. A sötét bőrűek és az idősebbek szervezete ugyanakkor kevesebb D3-vitamint állít elő, és az Egyenlítőtől távolabb, a sarkok közelében élőké sem biztos, hogy télen elegendő D-vitamint tud termelni, mivel ezen a földrajzi szélességen ilyenkor a nap nem jár elég magasan ahhoz, hogy az UV-B sugarai át tudjanak hatolni a légkörön. Ez azt jelenti, hogy sokan krónikus D3-vitamin-hiánnyal küzdenek, ami növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a csontritkulás, a szívbetegségek és a rák egyes fajtái.

Szendi Gábor