cukor fogyasztás

Mi történik a szervezetünkkel és az agyunkkal, ha kihagyjuk a cukrot az étrendünkből? Természetesen megszabadulunk néhány felesleges kilótól, de nem csak ennyi.

Gyakran az egészségesebb élet reményében tett fogadalmak egyszerűek – nem hangzik túl szörnyűnek többet járni gyógyfürdőkbe, túrázni a hegyekben sport gyanánt vagy több orgazmust átélni, ugye? De más esetben, mikor például arról van szó, hogy cukormentes étrendre váltunk, az igazán kemény tud lenni.

Azonban megéri, mert az eredmény nagyon kecsegtető…

Mindenki tudja, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás káros az egészségre, felelős a 2-es típusú cukorbetegségért, egyes szívbetegségekért valamint ez az elhízás fő oka. Azonban a cukor önmagában nem teljesen ártalmas, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyek természetes módon tartalmazzák azt. Ami igazán káros, az a finomított cukor, a szintetikus úton előállított mesterséges édesítőszerek, melyek olyan függőséghez vezethetnek, mint a drogok.

Mit csinál a cukor tulajdonképpen?

Cukorfogyasztás hatására szerotonin és dopamin hormonok termelődnek. Az első a jobb kedélyállapotért, második az energiaszintért felelős. A cukorbevitelt követően inzulint kezdünk termelni, a vércukorszint megemelkedik, nő a vérnyomás és szívverés, majd viszonylag gyorsan ismét lezuhan, ekkor megjelenik az éhség: a test megint cukrot kíván. Ettől az ördögi körtől alakul ki a cukorfüggőség.

Mi történik, ha sikerül teljesen kiiktatnunk a cukorfogyasztást az étrendünkből?

Nem csak súlyt vesztünk, de sok más előnnyel is jár a testünkre nézve!

Több energia és jó kedv, memóriajavulás

A túlzott cukorfogyasztás fáradékonysághoz, feledékenységhez vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt. Ha kiiktatjuk a cukrot az étrendünkből, jobb lesz a közérzetünk és a fáradtság is fokozatosan alakul ki, nem hirtelen tör rá az emberre. Emellett az immunrendszerünk is erősödik: ellenállóbbá válunk az influenza és egyéb allergiás megbetegedések ellen.

Egészségesebb bőr, szebb mosoly

Szebb bőr, kevesebb pattanás és csökkenő narancsbőr! A cukor ugyanis gyorsítja a bőr öregedését: csökkenti a kollagén termelődését és a bőr rugalmasságáért felelős elasztin aktivitását. A kollagén fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és a fogakban is.

A cukor nemcsak a bőrünket, de a szervezetünket is öregíti: káros hatású szabadgyököket termel, melyek gyengítik a védekezőképességünket.

Nagyobb termékenység

A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszert, ez hosszú távon PCOS-t, méhrákot vagy akár meddőséget okozhat.

Segítség a májnak, erősebb szív, hosszabb élet

A cukor eredetileg a májban glükóz formában rakódik le (zsírrá alakítja át), de mikor ez túltelítődik, visszakerül a vérbe zsírsavak formájában és a test kevésbé aktív helyein rakódik le: combok, csípő, has zsírszövetként. Ezután vándorol tovább az aktív szervekbe, mint a szív és a vese. A cukorfogyasztás mellőzésével csökken a LDL koleszterin és a triglicerid szint, ezáltal kevésbé vagyunk kitéve a szívbetegségeknek. A magas vérnyomás továbbá különböző betegségeket, gyulladásos állapotokat válthat ki, ezeknek a kockázatát is csökkenthetjük.

Fogyás, fiatalosabb megjelenés

A finomított cukor fogyasztása nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához, valóságos függőség: minél többet eszünk, annál többet szeretnénk még enni belőle. A cukor mellőzésével csak úgy olvadnak majd le rólunk a kilók.

Szem alatti sötét karikák? Lehet a fáradtság, de a túlzásba vitt cukorfogyasztás is. Azoknak is búcsút lehet inteni.

A bevitt cukor mérséklésével nyert jótékony hatásokat még lehetne sorolni…

Mi történik az elménkkel, cukor-detox esetén?

Mivel egyre több mennyiségű cukorra van szükségünk ahhoz, hogy a cukorfogyasztás utáni jó érzést átéljük, ezért amikor kiiktatjuk ezt a rossz szokást az étrendünkből, elvonási tünetek jelentkezhetnek. Ez pár hétig tart, de egy kis akaraterővel könnyedén leküzdhető. Nem kell megijedni, sokkal egyszerűbb letenni a cukorszórót, mint például az öngyújtót…

Egészséges alternatívák

Első lépésként próbáljuk folyamatosan csökkenteni a szervezetünkbe bekerülő cukormennyiséget.

Próbáljunk természetes édesítőket használni a cukor helyettesítésére, mint a fruktóz (gyümölcscukor), méz, stevia vagy a nyírfacukor.

Vásároljunk tudatosan csökkentett cukortartalmú élelmiszereket, alapanyagokat.