Egy étel, mely salaktalanít, fokozza az anyagcserét és ezáltal segíti a fogyást?! Az amaránt pont ilyen! Eheted reggelire vagy ebédre kiválóan variálható, akárcsak a quinoa, készíthető belőle kása, sütemény vagy akár sós illetve édes köret is. Vegánok körében is kedvelt élelmiszernek számít magas fehérjetartalma miatt, valamint bármilyen egészséges étrendbe beilleszthető az amaránt fogyasztása. Rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, valamint a méregtelenítéshez is hozzájárul.

Egyszerű a diéta az amaránttal: az egyik legjobb fogyókúrás étel!

Említésre méltó a benne lévő C-, B2, B6 vitamin, kalcium, magnézium, vas, cink, kálium és foszfor is. Mivel az amarántmag szorosan össze van nőve a tápanyagokban gazdag maghéjjal, valamint a csírával, minden esetben teljes kiőrlésű magként használják és kerül forgalomba. 

Gluténmentes, glikémiás indexe alacsony, így nemcsak eltelít, de hosszabb időre biztosítja a jóllakottságérzést – megakadályozza a vércukorszint ingadozást, nem képződnek hatására felesleges zsírraktárak. Anyagcserét támogató B-vitaminjaival, emésztéssegítő, salaktalanító rostanyagainak köszönhetően támogatja a fogyókúra sikerét.

Magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a bélrendszerben lerakódott salakanyagoktól, felgyorsítva a súlyvesztést és támogatva a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében is, de nemcsak az egészségre, hanem a közérzetre is pozitív hatással van: serkenti a szervezet szerotonintermelését, ezáltal hozzájárul a hangulat javításához, és a boldogsághormonok termelődéséhez.

Amaránt tökéletes elkészítése

  • Mosd át alaposan az amaránt magokat hideg, tiszta vízzel
  • Tedd egy edénybe, önts hozzá 2,5-szeres mennyiségű vizet (példa: 1 csésze száraz amaránt maghoz, 2 és 1/2 csésze vizet adj)
  • Adj hozzá egy kávéskanál sót
  • Forrald, majd miután felforrt, kb. 15 percig főzd alacsonyabb lángon (a gőz puhítja a magokat)
  • Vedd le a tűzről, és hagyd állni 10 percig, hogy teljesen felszívja a vizet
  • Ezután egy villával törd át: nézd meg maradt-e közte nedvesség, akkor jó, ha nem!
  • Ízlés szerint fűszerezheted

Reggelire a zabhoz hasonlóan főzhetsz belőle kását, amelyet gyümölccsel, fahéjjal, olajos magvakkal ízesíthetsz.

Ebédre az amarántot megpirítva szórhatod salátákra is, vagy helyettesítheted a bulgurt amaránttal a Taboulleh-ben.

Vacsorára helyettesítheted a rizs köretet amaránttal.

Zöldséges amaránt saláta avokádóval, fetával, kígyóuborkával

Pattogatott amaránt felhasználása

A pattogatott amarántot, hozzáadhatod a reggeli müzlidhez, de keverheted egyszerűen növényi tejbe vagy joghurtba is. Emellett süteményeinket is gazdagíthatjuk vele, szórhatjuk salátára is.

Készíthetünk belőle házi készítésű amaránttal töltött csokoládészeletet, vagy csokis-kókuszos amarántgolyókat is a gyerekeknek, imádni fogják!

Amarántliszt felhasználása a konyhában

Az amaránt lisztje a búzalisztnél 2-3x több lizint, 5x több vasat, 7x több kalciumot, 4x több cinket tartalmaz.

Az amarántliszttel sűríthetünk leveseket, főzelékeket vagy akár egészséges töltelék- vagy paníralapanyagul is szolgálhat.

Keményítőtartalma miatt kenyérsütésnél is felhasználható.

Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.

REGGELI AMARÁNT MŰZLI RECEPT

Hozzávalók

  • puffasztott amaránt 
  • diákcsemege
  • zabpehely
  • kókusz reszelék ízlés szerint
  • őrölt lenmag – illik hozzá
Puffasztott amaránttal feldobott müzli reggelire

Elkészítés

A kimért hozzávalókat öntsd egy nagyobb tálba, majd kanállal keverd jól össze! Olcsóbb megoldás, mint a bolti, ráadásul kedvedre variálhatod a mennyiségeket. A reggelit joghurttal, szója-, vagy kókusztejjel fogyasszuk.

Amaránt kása: 20 perc alatt kész!

KÖNNYŰ AMARÁNT PALACSINTA RECEPT

Hozzávalók

  • 2 nagy tojás
  • 3 dl /növényi/ tej (adj hozzá több tejet a vékonyabb, kevesebbet a vastagabb palikért)
  • 40 gr olvasztott vaj (3 teáskanál) vagy 35 gr (3 teáskanál) kókuszolaj
  • 150 gr amaránt liszt
  • kávéskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál cukor

Elkészítés

Verd habosra a tojást, majd add hozzá a tejet és a vajat is: akkor jó, ha már világos és szép habos állagú.

Keverd össze külön edénybe a száraz alapanyagokat: só, sütőpor, cukor. Majd lassan mehet egybe a kettő tál tartalma. Gyors mozdulatokkal mixeljük egybe. Amint elkészültünk, tegyük félre egy 10 percre pihenni.

Melegítsük elő a palacsintasütőt és süssük ki az amaránt palacsintáinkat a szokásos módon. Ne süssük 2 percnél tovább egyik oldalát sem, különben kiszárad, megég. Szép világosbarnának kell lennie. Azonnal fogyaszthatjuk 🙂