RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Egészség

Alfa-linolénsav (ALA) – OMEGA-6 ÉS OMEGA-3 ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK

Alfa-linolénsav (ALA) – OMEGA-6 ÉS OMEGA-3 ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK

Alfa-linolénsav támogatja

Agyműködés

Bőr

Csontozat és ízületek egészsége

Immunrendszer támogatása

Szemek, látás egészsége

Szív- és érrendszer egészsége

Tudtad?

Az alfa-linolénsav (ALA) az omega-3 telítetlen zsírsavak közé tartozik. Növényekben található színtelen, olajszerű folyadék. A lenmag a leggazdagabb forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavaknak, melyet alpha-linolenic (ALA) zsírsavaknak is nevezenek.

A linolsav az omega-6, a linolénsav az omega-3 család tagja. Mindkettő esszenciális zsírsav, a linolénsav és linolsav optimális aránya szükséges a szervezet és az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

Az egészséges omega-6 és omega-3 aránya 1:1-től 4:1-ig terjed. Sajnos ami a nyugati étrendet illeti, ez az arány igencsak eltolódott az omega-6 zsírsav irányába.

A három legfontosabb hosszú láncú omega-3 zsírsav az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA), illetve az alfa-linolénsav (ALA).

A lenmagolaj omega-3 zsírsavait szervezetünk bizonyos enzimek segítségével át tudja alakítani hosszú láncú EPA és DHA omega-3 zsírsavakká.

Az alfa-linolénsav gátolja a koleszterin-lerakódást, segíti az anyagcserét és az emésztést. Hölgyeknél bőrtápláló, bőrregeneráló hatású.

Az alfa-linolénsav linolénsav a következő területeken fejti ki pozitív hatását:

  • asztma
  • bőrproblémák, bőrbetegségek, bőrallergiák
  • szív-és érrendszeri megbetegedések
  • ízületi gyulladások
  • irritáblis bél szindróma
  • rákos megbetegedés
  • magas vérnyomás
  • menstruációs fájdalmak esetén

Az alfa-linolénsav a legfontosabb esszenciális zsírsav az emberi szervezet számára. Szervezetünk nem képes előállítani, de az élethez szükségünk van rá. Ez tehát azt jelent, hogy táplálkozás vagy kiegészítők fogyasztása útján kell bejuttatni a szervezetbe.

Alfa-linolénsav források élelmiszerekben

Lenmag, valamint lenmagolaj, chia mag, dió, szójaolaj, repceolaj és tofu. A hidegvízi halfajok, mint például a lazac, a makréla, a tonhal, a pisztráng, az óriás laposhal, a szardínia is mind igen gazdag linolénsav források.

  • Tweet
Kulcsszavak: Alfa-linolénsav, OMEGA-3, OMEGA-6

Érdekes lehet még

Öregedésgátló élelmiszerek és tápanyagok az egészség szolgálatában
Öregedésgátló élelmiszerek és tápanyagok az egészség szolgálatában
Hajdina tökéletes elkészítése  | Receptek hajdinával
Hajdina tökéletes elkészítése  | Receptek hajdinával
Gránátalma jótékony hatásai
Gránátalma jótékony hatásai

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP