Endokrin rendszer

Immunrendszer támogatása

Izomzat

Szemek, látás egészsége

Táplálkozás, anyagcsere

Tudtad?

Az alfa-liponsav jelen van a test minden sejtjében; mind antioxidánsként, mind pedig a glikolízis (lebontó anyagcsere-folyamat) együtthatójaként hat.

Az alfa-liponsav különbözik a többi antioxidánstól, mert vízben és zsírban is kiválóan oldódik, ezáltal sejtszinten sokkal több helyre tud a jótékony hatása eljutni.

Az alfa-liponsav képes megújítani az E- és a C-vitamint, amikor a szabadgyökök oxidálódnak. Ez a megújító képessége teszi az ALA-t az antioxidáns hálózat egyik legfontosabb tagjává. Az ALA nemcsak önmagában viselkedik antioxidánsként, hanem képes stimulálni a belső antioxidáns glutation (GSH) előállítását is, mely védi a sejteket a radioaktív- és az UV-sugárzástól a vírusos fertőzésektől a környezet méreganyagaitól.

Az alfa-liponsav a következő területeken fejti ki pozitív hatását:

  • Megakadályozza a vírusok szaporodását, így vírusos betegségeknél rendkívül hasznos.
  • Gátolja a szürkehályog-képződést, segíthet megelőzni az időskori szemromlás kialakulását.
  • Jótékony hatást gyakorol a memóriára az Alzheimer-kórban szenvedőknél.
  • A liponsav enyhítheti az aszmát.
  • Inzulin-utánzó anyag, így csökkenti a vércukorszintet, serkenti a glikogén képzését. Mindezt úgy teszi, hogy a zsírsejtek glükóz felvételét csökkenti, és ezzel, valamint a vércukorszint szabályozásával segíti a fogyást.
  • Energetizál.
  • Rendkívül erős antioxidáns. Ennek és méregtelenítő hatásának köszönhetően védi a májat. Májgyulladás, májzsugor esetén is használják.
  • Javítja az idegek vérellátását, így segít idegi megbetegedések esetén, illetve azok megelőzésében.

Alfa-liponsav források élelmiszerekben

Az alfa-liponsav forrásainkat a változatos étrendünkből is tudjuk biztosítani, olyan élelmiszerek fogyasztásával, mint a spenót, húsok valamint sörélesztő, valamint alfa-liponsavat testünk is tud termelni. Fiatalabb korban az alfa-liponsav elegendő mennyiségben van jelen szervezetünkben, azonban ez a belső előállítás csökken idővel, ahogy korosodunk, így a különböző élelmiszer forrásokból való pótlása fontos.