A bőr az első védelmi réteg, mely megvédi a testet a külvilágtól és azoktól a veszélyforrásoktól, melyek kívülről károsíthatják azt, ezért a megfelelő gondoskodás nagyon fontos. A bőr az egészséges életmód kulcsfontosságú mutatója.
Amikor a bőr tisztán tartásáról beszélünk, rengeteg bőrápolási termék szóba jöhet, mely bizonyos problémákat orvosol. Amire ritkábban gondolunk, az maga az étel, azok az élelmiszerek, melyek fogyasztása segít elérni a hőn áhított sugárzó bőrt. A következő sorokban bemutatjuk a legalapvetőbb élelmiszereket és tápanyagokat, melyek segítik az ép és sugárzó bőr elérését, ha rendszeresen hozzáadjuk azokat az étrendünkhöz.
GRÁNÁTALMA
A gránátalma jó C- és E-vitamin forrás. Ez a szuperétel rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami szabályozza a bőr véráramát, rózsás és ragyogó bőrt eredményez. Az E-vitamin tartalom segít felvenni a harcot a szabadgyökökkel, melyek olyan tényezők miatt alakulnak ki, mint a dohányzás, a környezetszennyezés vagy a napsugárzás, melyek mind a bőr idő előtti öregedését okozhatják.
DIÓ
A dió jótékony omega-3 zsírsavat tartalmaz (ALA). Ennek az esszenciális zsírsavnak az az előnye, hogy antioxidánsként hat, elősegíti a szervezet természetes válaszát a gyulladásra. Az omega-3 emellett segít csökkenteni az aknékat valamint lassítja a bőr öregedési folyamatait. A dióban sok a réz is, ami támogatja a kollagén termelést.
LAZAC
Egy másik kiváló omega-3 forrás és szuperétel a lazac, mely az értékes zsírsav mellett koenzim Q10-et is tartalmaz. A CoQ10 egy antioxidáns, mely segít harcolni a szabadgyökökkel. Habár a természetes CoQ10 szintünk általában az idő előrehaladtával csökken, a rendszeres koenzim Q10 fogyasztás segít ellensúlyozni ezt.
ZÖLD TEA
A zöld teának a jótékony hatásai sokkal számottevőbbek, mint azt a legtöbb ember gondolná, beleértve megannyi előnyös tulajdonságát a bőrre. A zöld tea támogatja a test természetes védőmechanizmusát és véd a szabad gyökök károsító hatásai ellen. Ezeken felül a pirosság és az UV sugárzás károsító hatásaival szemben is védi a bőrt. A fogyasztása mellett a külső kezelésben, a bőrre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.
DATOLYA
A datolya tele van A-, B-, C-vitaminnal, proteinnel, kalciummal, foszforral, vassal és magnéziummal. Ezek fontos pillérjei a gyönyörű bőr elérésének. Fokozza a bőr rugalmasságát (lényegesen kevesebb ránc jelenik meg), erősíti a bőr szerkezetét. A datolyának öregedésgátló hatásai is vannak, valamint egy sor bőrproblémával felveszi a küzdelmet.
Még több bőrfiatalító, vitaminban gazdag ételre vagy kíváncsi? Olvass tovább és kapsz még pár tippet, azzal kapcsolatban, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat fogyassz a bőröd egészségének megőrzése érdekében.
SZUPERÉTEL – A FIATALOSABB BŐR SZOLGÁLATÁBAN
Tudtad, hogy pár tápanyag segít, hogy fiatalosabb legyen a megjelenésed? Sok ilyen tápanyag megtalálható természetes formában a mindennapi ételeinkben. #szuperétel
C-vitamin: hatékony antioxidáns, támogatja a bőr kollagén előállítását. A kollagén felelős a bőr rugalmasságáért.
- Guava trópusi gyümölcs
- Brokkoli
- Kiwi
- Fodros kel
- Kaliforniai paprika
E-vitamin: egy másik antioxidáns, ami segít harcolni a káros szabadgyökökkel szemben. A szabadgyökök az egyik legfőbb forrásai a bőr idő előtti öregedésének.
- Spenót
- Mandula
- Napraforgó
- Avokadó
- Garnélarák
Koenzim Q10: KoQ10 lelassítja a bőr oxidációs folyamatát, harcol az öregedés látható jeleivel szemben.
- Hidegvízi lazac
- Hidegvízi tonhal
- Hidegvízi hering
- Marhahús
- Csirke
Omega 3: a ráncok és az aknék megjelenését is hatékonyan csökkenti. Segít a bőr szerkezetének javításában.
- Lenmag
- Chia mag
- Dió
- Zöldborsó
- Szardella
Források, tudományos tények, tanulmányok: