A bőr az első védelmi réteg, mely megvédi a testet a külvilágtól és azoktól a veszélyforrásoktól, melyek kívülről károsíthatják azt, ezért a megfelelő gondoskodás nagyon fontos. A bőr az egészséges életmód kulcsfontosságú mutatója.

Amikor a bőr tisztán tartásáról beszélünk, rengeteg bőrápolási termék szóba jöhet, mely bizonyos problémákat orvosol. Amire ritkábban gondolunk, az maga az étel, azok az élelmiszerek, melyek fogyasztása segít elérni a hőn áhított sugárzó bőrt. A következő sorokban bemutatjuk a legalapvetőbb élelmiszereket és tápanyagokat, melyek segítik az ép és sugárzó bőr elérését, ha rendszeresen hozzáadjuk azokat az étrendünkhöz.

GRÁNÁTALMA

A gránátalma jó C- és E-vitamin forrás. Ez a szuperétel rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami szabályozza a bőr véráramát, rózsás és ragyogó bőrt eredményez. Az E-vitamin tartalom segít felvenni a harcot a szabadgyökökkel, melyek olyan tényezők miatt alakulnak ki, mint a dohányzás, a környezetszennyezés vagy a napsugárzás, melyek mind a bőr idő előtti öregedését okozhatják.

DIÓ

A dió jótékony omega-3 zsírsavat tartalmaz (ALA). Ennek az esszenciális zsírsavnak az az előnye, hogy antioxidánsként hat, elősegíti a szervezet természetes válaszát a gyulladásra. Az omega-3 emellett segít csökkenteni az aknékat valamint lassítja a bőr öregedési folyamatait. A dióban sok a réz is, ami támogatja a kollagén termelést.

LAZAC

Egy másik kiváló omega-3 forrás és szuperétel a lazac, mely az értékes zsírsav mellett koenzim Q10-et is tartalmaz. A CoQ10 egy antioxidáns, mely segít harcolni a szabadgyökökkel. Habár a természetes CoQ10 szintünk általában az idő előrehaladtával csökken, a rendszeres koenzim Q10 fogyasztás segít ellensúlyozni ezt.

ZÖLD TEA

A zöld teának a jótékony hatásai sokkal számottevőbbek, mint azt a legtöbb ember gondolná, beleértve megannyi előnyös tulajdonságát a bőrre. A zöld tea támogatja a test természetes védőmechanizmusát és véd a szabad gyökök károsító hatásai ellen. Ezeken felül a pirosság és az UV sugárzás károsító hatásaival szemben is védi a bőrt. A fogyasztása mellett a külső kezelésben, a bőrre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

DATOLYA

A datolya tele van A-, B-, C-vitaminnal, proteinnel, kalciummal, foszforral, vassal és magnéziummal. Ezek fontos pillérjei a gyönyörű bőr elérésének.  Fokozza a bőr rugalmasságát (lényegesen kevesebb ránc jelenik meg), erősíti a bőr szerkezetét. A datolyának öregedésgátló hatásai is vannak, valamint egy sor bőrproblémával felveszi a küzdelmet.

Még több bőrfiatalító, vitaminban gazdag ételre vagy kíváncsi? Olvass tovább és kapsz még pár tippet, azzal kapcsolatban, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat fogyassz a bőröd egészségének megőrzése érdekében.

SZUPERÉTEL – A FIATALOSABB BŐR SZOLGÁLATÁBAN

Tudtad, hogy pár tápanyag segít, hogy fiatalosabb legyen a megjelenésed? Sok ilyen tápanyag megtalálható természetes formában a mindennapi ételeinkben. #szuperétel

C-vitamin: hatékony antioxidáns, támogatja a bőr kollagén előállítását. A kollagén felelős a bőr rugalmasságáért.

  • Guava trópusi gyümölcs
  • Brokkoli
  • Kiwi
  • Fodros kel
  • Kaliforniai paprika

E-vitamin: egy másik antioxidáns, ami segít harcolni a káros szabadgyökökkel szemben. A szabadgyökök az egyik legfőbb forrásai a bőr idő előtti öregedésének.

  • Spenót
  • Mandula
  • Napraforgó
  • Avokadó
  • Garnélarák

Koenzim Q10: KoQ10 lelassítja a bőr oxidációs folyamatát, harcol az öregedés látható jeleivel szemben.

  • Hidegvízi lazac
  • Hidegvízi tonhal
  • Hidegvízi hering
  • Marhahús
  • Csirke

Omega 3: a ráncok és az aknék megjelenését is hatékonyan csökkenti. Segít a bőr szerkezetének javításában.

  • Lenmag
  • Chia mag
  • Dió
  • Zöldborsó
  • Szardella

Források, tudományos tények, tanulmányok:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505499
  • http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10416055
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577647/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18471252