RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Csöröge fánk: így készítsd el pofonegyszerűen! Elronthatatlan, eredeti recept alapján!
0
január 08, / Közzétéve Desszert, édesség, Recept

Csöröge fánk: így készítsd el pofonegyszerűen! Elronthatatlan, eredeti recept alapján!

Csöröge fánk baracklekvárral? A legjobb! Liszt, tojás, vaj, tejföl, porcukor van otthon? Indulhat a fánksütés!

Magyar különlegesség a csörögefánk, másnéven forgácsfánk, a hagyomány szerint februárban szokás fogyasztani. Farsang, vagy nem farsang, de csöröge fánk legyen!

Nagyanyáink is Horváth Ilona szakácskönyvéből sütötték ezt a finomságot, íme az eredeti recept egy nagy mennyiségre kalkulálva, mert ha már egyszer nekiállunk… legalább jusson mindenkinek bőven!

  • 60 dkg finomliszt
  • 4 dkg porcukor
  • 6 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl zsíros tejföl
  • csipet só
  • sok olaj a sütéshez

A díszítéshez:

  • baracklekvár
  • porcukor
  1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval (tojássárgájával, tejföllel, csipet sóval, porcukorral – ízlés szerint kevesebb cukrot is rakhatunk bele, hiszen a végén még megszórjuk, illetve a lekvár is édes!). Addig gyúrjuk amíg a tészta felszíne fényes és sima lesz. Ezután becsomagoljuk nejlonzsacskóba, és 15-25 percre hűtőbe tesszük.
  2. Elkezdjük melegíteni az olajat. Készíts elő egy konyhai papírtörlővel kibélelt tányért és melegíts fel egy jó adag növényolajt egy serpenyőben. Hogy mennyi olajra van szükséged, az a serpenyő méretétől függ – a lényeg az, hogy miután a tésztadarabokat belehelyezed, az olaj teljesen befedje őket.
  3. Kivesszük a hűtőből a tésztát, majd vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra és lehetőség szerint szögletesre nyújtjuk. Csörögevágóval (ha nincsen csörögevágónk, egyszerűen fogj egy tésztavágót, pizzavágót, vagy kést) négyszögekre illetve háromszögekre vágjuk, és a közepén hosszanti bemetszést ejtünk. Ezután következik a formázás.

Háromszög vagy négyszög?

  • A négyzetek (rombuszok) egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen, így lesznek forgács alakúak.
  • Ha háromszög, akkor a háromszögek leghosszabb csúcsát áthúzzuk a bemetszésen.

Ha elkészültünk, kis adagokban, egyszer forgatva süssük készre a fánkokat forró, bő mennyiségű olajban. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak. Gyorsan sülnek a csöröge fánkocskák…

Legjobb, ha ilyen világosbarnára, aranyszínűre sülnek! A kész fánkokat még melegen forgassuk porcukorba és baracklekvárba mártogatva fogyasszuk.

Jó étvágyat hozzá!

Kulcsszavak: Csöröge fánk, desszert, fánk, forgácsfánk

Ez is érdekes lehet

Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje
Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje
krumplipüré recept
Így lesz tökéletes a krumplipüré recept
Káposztás rétes ahogyan nagyanyáink csinálták

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP