RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Desszert, édesség, Recept

Csöröge fánk: így készítsd el pofonegyszerűen! Elronthatatlan, eredeti recept alapján!

Csöröge fánk: így készítsd el pofonegyszerűen! Elronthatatlan, eredeti recept alapján!

Csöröge fánk baracklekvárral? A legjobb! Liszt, tojás, vaj, tejföl, porcukor van otthon? Indulhat a fánksütés!

Magyar különlegesség a csörögefánk, másnéven forgácsfánk, a hagyomány szerint februárban szokás fogyasztani. Farsang, vagy nem farsang, de csöröge fánk legyen!

Nagyanyáink is Horváth Ilona szakácskönyvéből sütötték ezt a finomságot, íme az eredeti recept egy nagy mennyiségre kalkulálva, mert ha már egyszer nekiállunk… legalább jusson mindenkinek bőven!

  • 60 dkg finomliszt
  • 4 dkg porcukor
  • 6 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl zsíros tejföl
  • csipet só
  • sok olaj a sütéshez

A díszítéshez:

  • baracklekvár
  • porcukor
  1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval (tojássárgájával, tejföllel, csipet sóval, porcukorral – ízlés szerint kevesebb cukrot is rakhatunk bele, hiszen a végén még megszórjuk, illetve a lekvár is édes!). Addig gyúrjuk amíg a tészta felszíne fényes és sima lesz. Ezután becsomagoljuk nejlonzsacskóba, és 15-25 percre hűtőbe tesszük.
  2. Elkezdjük melegíteni az olajat. Készíts elő egy konyhai papírtörlővel kibélelt tányért és melegíts fel egy jó adag növényolajt egy serpenyőben. Hogy mennyi olajra van szükséged, az a serpenyő méretétől függ – a lényeg az, hogy miután a tésztadarabokat belehelyezed, az olaj teljesen befedje őket.
  3. Kivesszük a hűtőből a tésztát, majd vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra és lehetőség szerint szögletesre nyújtjuk. Csörögevágóval (ha nincsen csörögevágónk, egyszerűen fogj egy tésztavágót, pizzavágót, vagy kést) négyszögekre illetve háromszögekre vágjuk, és a közepén hosszanti bemetszést ejtünk. Ezután következik a formázás.

Háromszög vagy négyszög?

  • A négyzetek (rombuszok) egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen, így lesznek forgács alakúak.
  • Ha háromszög, akkor a háromszögek leghosszabb csúcsát áthúzzuk a bemetszésen.

Ha elkészültünk, kis adagokban, egyszer forgatva süssük készre a fánkokat forró, bő mennyiségű olajban. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak. Gyorsan sülnek a csöröge fánkocskák…

Legjobb, ha ilyen világosbarnára, aranyszínűre sülnek! A kész fánkokat még melegen forgassuk porcukorba és baracklekvárba mártogatva fogyasszuk.

Jó étvágyat hozzá!

  • Tweet
Kulcsszavak: Csöröge fánk, desszert, fánk, forgácsfánk

Érdekes lehet még

Recept keresése hozzávaló alapján
NAGYSZERŰ ÉTELEK EGYSZERŰEN ELKÉSZÍTVE LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
Pesto készítése: ahogyan az olaszok csinálják!
Pesto készítése: ahogyan az olaszok csinálják!
Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani
Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP