Durumtészta: egészséges és tápláló

A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül. A durumbúzának magasabb a rost és fehérjetartalma, mint az egyszerű búzalisztes tésztáknak: magas rost tartalma segít az emésztésben. Szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.

A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le (később éhezünk meg tőle) az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel, nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
A durum búza magbelsőjére jellemző sárgás alapszínű, finom szemcsés őrlemény, csekély mértékű, a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz.
A hagyományos búzával ellentétben, gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint magas koncentrátumban tartalmaz aminosavakat és magasabb a fehérjetartalma. A,B,E vitaminokból is többet tartalmaz mint a testvére. Kenyér készítésére nem túl alkalmas, mert önmagában nem túl jó, azonban kiváló főtt tészták készíthetők belőle.

Előnyei megkérdőjelezhetetlenek: durumbúza rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.

Fontos, hogy al dent legyen, azaz gondolatnyit keményre, ropogósra főzzük.