Kovászos uborka

Fontos tudni, hogy a tökéletes kovászos uborka elkészítéséhez adott környezeti feltételeknek is teljesülniük kell: nappal legalább 25 C fok legyen, este pedig 17 alá ne menjen. Ha kánikula van, húzzuk be az árnyékba, ne forrjon nagyon.

A megfelelő alapanyagok beszerzésén is nagy hangsúly van: az ízletes kapor és a jófajta kovászos (ha lehet mindenképpen házi, adalékanyagoktól mentes) kenyér.

3-4 nap alatt el is készül. A 3. napon kötelező a kóstolás 😉

Előkészületi idő: 10 perc
Főzés: 0 perc
Pihentetés: 3-4 nap
 

Hozzávalók

  • Kapor (ha lehet jó öreget, vastag szárút válasszunk, nem baj, ha felvirágzott) 3-4 szál
  • Uborka (ki mekkora üvegbe szeretné elkészíteni: én 30 darabbal szoktam)
  • Kenyér (kovászos)
  • só és víz

Kovászos uborka

Elkészítés

1Megmossuk az uborkákat, majd megszurkáljuk több oldalról is egy hústűvel és rögtön dobáljuk is bele egy nagy befőttesüvegbe, vagy műanyag tárolóba. Megmossuk a kaprot is, – ha van olyan része, ami rohadt, azt távolítsuk el róla – és tegyük az uborkákhoz. 

2Tetejére jön a 3-4 vastag szelet kenyér. Ezután felöntjük kb. 1,5 l jó sós, langyos csapvízzel.

Tegyük a napra és hagyjuk kovászolni. Ha befőttes üvegben készítjük, tegyünk a tetejére kistányért, ha műanyag vödörben, akkor is lazán fedjük le. Az elfőtt folyadékot naponta pótoljuk.

Én nem teszek bele se fokhagymát, se mustármagot, mert szerintem így egyszerűen kaprosan-sósan az igazi! Kóstoljátok meg így, szerintem tökéletes 😉

Kovászos uborka alapreceptje: így lesz roppanós és ízletes a koviubi!
4.8 (95%) 4 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..