RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Recept

Szilvásgombóc krumplinudlival – családi recept

Szilvásgombóc krumplinudlival

Milyen a jó szilvásgombóc?

Tésztája vékony, finom, könnyű és omlós!

Az nem jó, ha olyan, hogy mire a sok vastag tésztán áthatolva a szilváig érkeznék, már elmúlik az étvágyunk.

Hozzávalók

  • Burgonya 1,5 kg
  • Tojás 2 db
  • Vaj 30 g
  • Zsemlemorzsa 30 dkg
  • Liszt 60 dkg
  • Tejföl (opcionális)
  • Szilva kb. 40 darab
  • Só, cukor (ha van, kockacukor), porcukor, fahéj

Elkészítés

  1. A krumplikat héjában megfőzöm, megvárom míg kihűl, majd leszedem a héját. Kevés sót szórok rá aztán alaposan összetöröm krumplinyomóval.
  2. A kihűlt tört burgonyát összekeverem annyi liszttel, amennyit felvesz, a szobahőmérsékletű vajjal és hozzátörök 2 tojást is. Ezután alaposan meggyúrom a tésztát és kinyújtom kb. 2-3 mm vékonyra és felvágom kockákra a szilvák nagyságának megfelelően. Közben hallgatok valami jó kis zenét, mondjuk ezt:

Ezután felteszek főni egy jó nagy lábasban vizet (sokat).

A tészta kockák közepére helyezem a kimagozott szilvákat: mindegyik közepébe 1-1 kockacukrot és egy mokkáskanálnyi fahéjat teszek, majd a sarkaiknál fogva összecsomagolom és a 2 tenyerem között labdácskákat formálok belőlük, ügyelve hogy ne szakadjon át a tészta. Ha kilyukad, akkor foltozgassuk be őket, lyukasan ne tegyük fel a forró vízbe főni!

A maradék tésztából nudlikat készítek.

Forrásban lévő lobogó vízben főzzük ki a gombócokat, ügyelve rá, hogy ne főzzük túl. Közben zsemlemorzsát pirítok egy serpenyőben. Miután feljönnek a víz felszínére a gombócocskák még 3-4 perc és ki is szedhetjük: egyből tehetjük a pirított zsemlemorzsába, ahol jól meghempergetjük azokat. Aki édesen szereti, az szitáljon a morzsához porcukrot is, így sokkal finomabb lesz.

Én csak a mellé szoktam tejfölt tenni és azt szórom meg porcukorral 🙂

Jó étvágyat a mennyei szilvás gombócokhoz!

  • Tweet
Kulcsszavak: legnépszerűbb, Szilvásgombóc

Érdekes lehet még

Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Kimchi
Kimchi készítése
Diós-mákos bejgli
Diós-mákos bejgli – elronthatatlan recept az ünnepekre

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP