Szilvásgombóc

Milyen a jó szilvásgombóc?  Tésztája vékony, finom, könnyű és omlós! Az nem jó, ha olyan, hogy mire a sok vastag tésztán áthatolva a szilváig érkeznék, már elmúlik az étvágyunk.

Hozzávalók

  • Burgonya 1,5 kg
  • Tojás 2 db
  • Vaj 30 g
  • Zsemlemorzsa 30 dkg
  • Liszt 60 dkg
  • Tejföl (opcionális)
  • Szilva kb. 40 darab
  • Só, cukor (ha van, kockacukor), porcukor, fahéj

Elkészítés

1A krumplikat héjában megfőzöm, megvárom míg kihűl, majd leszedem a héját. Kevés sót szórok rá aztán alaposan összetöröm krumplinyomóval.

2A kihűlt tört burgonyát összekeverem annyi liszttel, amennyit felvesz, a szobahőmérsékletű vajjal és hozzátörök 2 tojást is. Ezután alaposan meggyúrom a tésztát és kinyújtom kb. 2-3 mm vékonyra és felvágom kockákra a szilvák nagyságának megfelelően. Közben hallgatok valami jó kis zenét, mondjuk ezt:

3Felteszek főni egy jó nagy lábasban vizet (sokat).

A tészta kockák közepére helyezem a kimagozott szilvákat: mindegyik közepébe 1-1 kockacukrot és egy mokkáskanálnyi fahéjat teszek, majd a sarkaiknál fogva összecsomagolom és a 2 tenyerem között labdácskákat formálok belőlük, ügyelve hogy ne szakadjon át a tészta. Ha kilyukad, akkor foltozgassuk be őket, lyukasan ne tegyük fel a forró vízbe főni!

A maradék tésztából nudlikat készítek.

4Forrásban lévő lobogó vízben főzzük ki a gombócokat, ügyelve rá, hogy ne főzzük túl. Közben zsemlemorzsát pirítok egy serpenyőben. Miután feljönnek a víz felszínére a gombócocskák még 3-4 perc és ki is szedhetjük: egyből tehetjük a pirított zsemlemorzsába, ahol jól meghempergetjük azokat. Aki édesen szereti, az szitáljon a morzsához porcukrot is, így sokkal finomabb lesz.

Én csak a mellé szoktam tejfölt tenni és azt szórom meg porcukorral 🙂

Jó étvágyat a mennyei szilvás gombócokhoz!

Szilvásgombóc krumplinudlival – családi recept
5 (100%) 1 vote

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..