A mangó az egyik legízletesebb gyümölcs, nagyon izgalmas, fűszeres íze már kis mennyiségben is egzotikussá varázsol turmixot, salátát vagy főételt. A mézédes, különleges ízű és illatú egzotikus gyümölcsöt nem csak élvezeti értéke miatt érdemes fogyasztani. Remek tápanyag összetételének köszönhetően télen a szezongyümölcsök helyett nyújt alternatívat az egészséges táplálkozás híveinek.
Tudta? Indiában szent gyümölcsként tartják számon.
Mangó fogyasztás előnyei:
- a mangó csökkenti az öregedés jeleit (segít csökkenteni az öregedés jeleit, a ráncokat, és fényessé, élettel telivé varázsolja a bőrt)
- támogatja az immunrendszer egészséges működését (az antioxidánsoknak, a C-vitaminnak, valamint az A-vitaminnak köszönhetően)
- segíti a fogyást (rosttartalma magas, mely teltségérzetet okoz)
- támogatja az emésztést, segíti a vércukorszint, a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázatának csökkenését
- egészségesen tartja a szemet (lutein, a zeaxantin, az A-vitamin és béta-karotin)
Már ránézésre is sejthető narancssárga színe alapján, hogy az egyik legfontosabb alkotóeleme az erős antioxidáns hatású béta-karotin. Jó tudni, hogy a karotin akkor szívódik fel a legjobban a szervezetben, ha zsiradékkal fogyasztjuk: ez lehet például görög joghurt, amivel elkeverhetjük a turmixolt vagy apróra vágott mangót, vagy belecsempészhetjük csirkemellel gazdagított salátába, kis olívaolajjal meglocsolva.
Mangó vásárlása
Mangó vásárlása esetén ezekre figyeljünk:
- ne a legpuhább gyümölcsöt válasszuk, ha nem akarjuk rögtön elfogyasztani, szobahőmérsékleten ugyanis hamar beérik, azután pedig tönkremegy
- ha ráncos a bőre, azt ne vegyük meg, az már öreg, nem friss gyümölcs (általában ezeket akciózzák le)
- nem érdemes hűtőben tárolni
- a friss mangó gyümölcsnek élénk piros-narancssárga-zöld héja van, bőre rugalmas, sérülésektől mentes. A mangó színe nem jelzi annak érettségét, csupán fajtájára utal, túlzott ízbeli eltérések azonban nincsenek közöttük.
- mielőtt felvágod a gyümölcsöt alaposan mosd át a héját, hiszen vegyszereken túl természetes allergéneket is tartalmaz melyek felvágás során a gyümölcshúsba kerülhetnek.
- szaglás alapján is kiválaszthatod a megfelelőt: a legfinomabb mangónak erős illata van, mely az ananász és a répa keverékére emlékeztet
Mangó elkészítése
Nagy magja miatt elsőre nehézkes lehet a mangót felszeletelni. Ha profin szeretnéd megoldani a mangó felvágását, megpucolását süni formára:
Receptek mangóval
MANGÓ SALÁTÁK
MANGÓS-CHILIS SALÁTA
MANGÓS-CHILIS SALÁTA hozzávalók:
- 2 érett mangó
- 1 kisebb chili, vékony szeletekre vágva
- 2 avokádó, vékony szeletekre vágva
- só, frissen őrölt bors
- 1/2 citrom kifacsart leve
- 100 g rukkola
- 1 nagy marék dió
- reszelt parmezán a tetejére
MANGÓS-CHILIS SALÁTA elkészítése:
A mangót tisztítsuk meg és vágjuk vékony szeletekre. Keverjük hozzá az avokádószeleteket és ízesítsük chilivel, citromlével, sóval, borssal. Tegyük egy salátástál aljára a rukkolát, halmozzuk rá a mangót és az avokádót, szórjuk rá a diót, és végül reszeljünk a tetejére egy kevés parmezánt. Önmagában előételként vagy grillezett húsok köreteként is jó választás.
MANGÓ SALÁTA KÖRET
AVOKÁDÓ-MANGÓ SALÁTA FRISS (VAG KÉK) SAJTTAL, ROPOGÓS BACONNAL, PIRÍTOTT TÖKMAGGAL, DIÓVAL
Igazi ínyenceknek!
MANGÓS GYÜMÖLCSSALÁTA
Mi sem kézenfekvőbb, mint gyümölcssalátát készíteni belőle. Mivel nagyon édes arra ügyelj, hogy legyen, ami ezt ellensúlyozza. Érdemes tehát picit savanykásabb gyümölcsökkel párosítani, mint az alma, a szőlő, cseresznye, vagy az áfonya. Enyhén fűszerezheted is, illik hozzá a citrom, a menta, a bazsalikom és a fahéj is.
MANGÓ-CSIRKE SALÁTA WRAP
Pirított zöldségekkel, petrezselyemmel, pirított csirkemellel (vagy friss lazaccal) az avokádó mennyei fogás
MANGÓS FINOMSÁGOK
MANGÓS CHIAPUDING
Ideális reggeli, de egészséges desszert is lehet ez az mangós chia puding, amit főzni sem kell és tényleg pofonegyszerűen elkészíthető. Nagyon jól illik hozzá az édeskés kókusz, ami tej formában kerül ebbe az egészséges desszertbe, de 1-2 kanálnyi kókuszreszeléket is adhatunk hozzá, mert kellemesen harmonizál a mangóval, kár lenne kihagyni. Ha nincs otthon épp kókusztejünk, akkor készíthetjük mandulatejjel vagy alternatívaként vízzel is, úgy aztán igazán kalóriaszegény lesz.
Mangós-kókuszos chiapuding hozzávalók:
- 2 dl kókusztej
- 3 evőkanál chiamag
- 1 mangó
Mangós-kókuszos chiapuding elkészítése:
A tejet, (a kókuszreszeléket) és a chiamagot összekeverjük és néhány órát vagy egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, hogy a chiamag megszívja magát és puding legyen belőle. Ezután a mangót megpucoljuk, meghámozzuk, a magról a húsát levágjuk és felkockázzuk, majd poharakba vagy tálkákba rétegezzük a chiapudinggal. Tálalhatjuk, fogyaszthatjuk is!
MANGÓ SMOOTHIE
A mangó igazán szuper mindenféle turmixokba. Akár önmagában mangó-dzsúzként vagy kókusztejjel is megállja a helyét további édesítés nélkül.
Mangó smoothie elkészítése:
1/2 narancsot, 1 mangót, 1 banánt, 2 evőkanál görög joghurtot és néhány jégkockát turmixolj simára.
De nem kell mindig sárgának lennie… Mangó-spenót zöld smoothie