A réz erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, valamint erős vírus-, baktérium-, és gombaölő hatású, védi a sejteket a káros oxidációs folyamatoktól. 

Réz támogatja:

Csontozat és ízületek egészsége

Idegrendszer

Immunrendszer támogatása

Légzőrendszer

Tudtad?

A réz számos élettani folyamatban központi szerepet játszik, rengeteg olyan enzim működéséhez szükséges, amely sejtjeinkben kémiai folyamatokért felelős. Már a réz kisfokú hiánya is kellemetlen tüneteket okozhat.

A réz a vasal együtt felelős a vörösvértestek kialakításában.

A rézre van szükség a kollagén, a csontok és a kötőszövet szerkezeti elemének előállításához. Tulajdonképpen a réznek köszönhetjük a kötőszövetek szilárdságát vagy rugalmasságát, illetve feszességét, attól függően, hogy a csontokról, az izmokról vagy a bőrről van szó.

A réz részt vesz a melanin képzésében, így fontos a megfelelő bőr, haj pigmentációhoz is. A melanin befolyásolja a szem, a haj és a bőr színét.

A réz például a központi idegrendszer működéséhez is szükséges nyomelem.  

A réz a következő területeken fejti ki pozitív hatását:

  • Gyulladás gátló, fájdalomcsillapító hatású
  • Vírus, baktérium és gombaölő
  • Erősíti az immunrendszert
  • Véd az érelmeszesedéstől
  • Megakadályozza a csontritkulást
  • Gátolja a hajhullást, erősíti a körmöket
  • Normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet
  • Oldja az izom és érgörcsöket
  • Véd a cukorbetegség kialakulása ellen
  • Képes újraéleszteni a hámsejteket, és megfiatalítani a bőrt

Jó természetes réz ételforrások

A réz sokféle élelmiszerben megtalálható. Az említésre méltó étrendi források a kagyló, a hüvelyesek (pl. lencse), a gabonafélék, a máj, valamint a diófélék, például a kesudió, a mogyoró, a mandula és a földimogyoró.