Zsírban oldódó vitaminok – hogyan építsük be a táplálkozásunkba

A vitaminok hiánya súlyos problémákat okozhatnak a szervezetben. Nem elég, hogy pótoljuk azokat, fontos odafigyelnünk, hogy úgy tegyük, hogy fel is tudjanak szívódni, tehát hasznosuljanak.

A zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítő tényezők: kevés olaj vagy zsiradék. Fogyaszthatjuk ezeket az élelmiszereket zsiros vagy vajas kenyérrel.

Pl. A reszelt sárgarépa vajas kenyérrel, kevés sóval igazán pompás az A-vitamin fedezésére!

A vitaminokat 3 fő csoportba oszthatjuk:

Zsírban oldódó vitaminok

  • A-vitamin (retinol)
  • D3-vitamin (kolekalciferol)
  • E-vitamin (alfa-tokoferol)
  • K1- és K2-vitaminok (fillokinon, menakinon)

A-vitamin (retinol)

Mi a szerepe a szervezetben?

Az A vitamin számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik: központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is. Ezen kívül a hámszövet (bőr, nyálkahártyák) épségéhez és számos más életműködéshez (pl. szaporodás, megfelelő immunitás) is nélkülözhetetlen.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a béta-karotin. A provitaminokból a szervezet képes A-vitamint előállítani. A következő zöldségek, gyümölcsök jó béta-karotin források: sárgarépa, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye.

D3-vitamin

Mi a szerepe a szervezetben?

A legfontosabb funkciója az, hogy egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását és gátolja annak kiválasztását, így biztosítja a megfelelő vérkalcium-szintet, azaz a csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium mindenkori megfelelő mennyiségű jelenlétét. D-vitamin a legnagyobb mértékben a bőrben keletkezik a nap UV-B sugarainak hatására.

Mely élelmiszerekben található meg?

D-vitamin-források a tej és a tejtermékek, a tojás és a máj.

Kit fenyeget D-vitamin-hiány és mit okoz a hiányállapot?

A hiányállapot leggyakoribb oka elsősorban a napfényhiány, kisebb mértékben a nem kielégítő étrendi bevitel, de krónikus máj- és vesebetegségek is állhatnak a háttérben.

E-vitamin (alfa-tokoferol)

Mi a szerepe a szervezetben?

A tokoferolok antioxidáns hatású anyagok, azaz semlegesítik a káros hatású szabad gyököket és védik a sejthártya épségét.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó E-vitamin-források a növényi olajok (olíva), a zöld növények, a gabonafélék csírája.

K1- és K2-vitaminok

Mi a szerepe a szervezetben?

A K1-vitamin a növényekben fordul elő, a K2-vitamint pedig a szervezetben a bélbaktériumok termelik. Nélkülözhetetlenek egyes véralvadási faktorok képzéséhez és a csontszövet kalciumkötéséhez.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó K-vitamin-források a paradicsom, kelbimbó, kelkáposzta, paraj, búzacsíra, brokkoli és a máj (sertés-, marha-, borjú-).

K-vitamin-hiány okozta a hiányállapot

Véralvadási és csontképzési zavarok. Elégtelen bevitelük zavarokat okoz az élettani működésben, teljes hiánya összeegyeztethetetlen az élettel.

A zsírban oldódó vitaminok felszívódását segíti, ha ezeket a növényi vagy állati eredetű termékeket zsírban vagy kevés olajjal készítjük el. Felszívódását akadályozza a magas koleszterinre felírt gyógyszerek szedése, a savlekötők, és ezeken felül a cinkszegény étrend (kevés hús, hüvelyes zöldség és tojás fogyasztása) is akadályozó tényezőnek számít.