Quinoa elkészítése és receptek quinoával

Miért jó a quinoa (ejtsd: kvinoa) és hogyan használjuk?

Csak néhány a quinoa superfood számtalan jótékony tulajdonsága közül:

  • Gluténmentes, könnyen emészthető
  • Rostban gazdag, komplex szénhidrát forrás
  • Magas a fehérjetartalma (14%)
  • B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas tartalma magas
  • Gyulladásgátló hatása van

Mihez főzzünk quinoát?

A quinoa semleges ízű, de édesen és sósan is finom. Tökéletes salátákba keverve, pörköltek, húsok mellé, hal ételekhez. Készíthetünk belőle quinoa kását is, dúsítva magvakkal vagy gyümölccsel.

A quinoa tökéletes elkészítése

  1. Alaposan át kell mosni, mert egyfajta kesernyés anyag található a külsején, amivel a bogarakat távol tartja magától.
  2. Miután lemostuk, egy főzőedényben/serpenyőben lepiríthatod, mint a tarhonyát, egy kis zsiradékon. Vagy pirítás nélkül dupla mennyiségű sós vízben feltesszük főzni (egy bögre quinoa, két bögre víz), körülbelül 20 percig.
  3. 5 perc után kevergessük meg, nézzük meg mennyi vizet vett fel. Ha nagyon felszívta, tegyünk még rá: a quinoa a háromszorosára dagad. Körülbelül 15 perc után, amikor elfőtt a víz, lefedve 5-10 percig hagyjuk a saját gőzében.

Zöldséges quinoa

  • Leveskocka 1 db
  • Víz 4 dl
  • Quinoa 200 g
  • Cukkini, paprika, paradicsom, póréhagyma? ami van a kertben! Lehet brokkolit, sőt gombát is belerakni!

Elkészítjük az alaplevet (ha nincs otthon, csak morzsoljuk a leveskockát a vízbe és forraljuk fel). Ha forró az alaplé, belerakjuk a megmosott quinoát megfőzzük körülbelül 20 perc alatt. Lefedve félrerakjuk, míg elkészítjük a zöldségeket.

A felkockázott zöldségeket egy kis forró olívaolajon megpirítjuk pár perc alatt, majd a quinoához keverjük. Ha brokkolival készítjük, akkor azt előtte pároljuk meg.

Elkészült a szuperegészséges, vitamindús, laktató zöldséges quinoa!

Quinoa saláta (Tabbouleh)

Elkészítjük a quinoát a fent leírt módon. Megmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk a zöldségeket: hagymát karikára, uborkát kockákra, paradicsomot negyedelve, petrezselymet apróra (jó sok petrezselymet). Ezeket beleöntjük egy nagy salátástálba. Öntünk rá olívaolajat és ráfacsarunk 2 citrom levét is, majd sózzuk, borsozzuk.

Az elkészült quinoát hagyjuk hűlni, és amikor már nem forró hozzáadjuk a zöldségekhez, jól egybekeverjük. Megkóstoljuk, ha száraz, tegyünk még rá olívaolajat! Pár órát állni hagyjuk tálalás előtt és így lesz tökéletes ez a quinoasaláta.

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..