A Buddha-tál tökéletes választás, ha egészséges, változatos és ízletes ételre vágysz. Tele van színes zöldségekkel, gabonával, fehérjével – és ha egy marék friss csírával koronázod meg, igazi szuperétellé válik!
Ez a recept szezonálisan variálható, csírával pedig extra enzimeket, vitaminokat és ropogósságot is kapsz.
Mi az a Buddha-tál?
A Buddha-tál (más néven nourish bowl) egy tápláló, tálban tálalt vegán étel, amelynek összetevői a következők:
- komplex szénhidrát (pl. barna rizs, köles, quinoa)
- növényi fehérje (pl. tofu, csicseriborsó, bab)
- zöldségek (nyersen vagy párolva)
- egészséges zsiradék (pl. avokádó, olajos magok)
- friss fűszerek és öntet
- és most: friss csíra, például retek-, lucerna- vagy brokkolicsíra!
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1/2 bögre főtt barna rizs vagy quinoa
- 1/2 bögre sült tofu kockák
- 1/2 avokádó szeletelve
- 1 kis sárgarépa vékony csíkokra vágva
- 1 marék bébispenót vagy rukola
- 2-3 ek csicseriborsó (főtt vagy sült)
- 1 nagy marék friss csíra (pl. retekcsíra vagy brokkolicsíra)
- szezámmag vagy napraforgómag szóráshoz
Egyszerű tahinis öntet:
- 1 ek tahini
- 1 tk citromlé
- 1/2 tk mustár
- só, bors
- 1-2 ek víz a hígításhoz
Elkészítés:
- A rizst vagy quinoát főzd meg előre, hagyd kihűlni.
- A tofut süsd meg kevés olívaolajon ropogósra.
- A répát vágd vékonyra, az avokádót szeleteld fel.
- Keverd ki az öntetet.
- Rendezd az összetevőket egy mély tálba színek szerint, a tetejére halmozd a friss csírát.
- Locsold meg az öntettel, szórd meg magokkal, és élvezd!
Tipp:
A csíra frissen a legjobb – saját tálcádon vagy üvegedben pár nap alatt megterem! A csíráztatás nemcsak olcsó, hanem szórakoztató is.
Kapcsolódó termékek a webshopban:
Csíráztató tálcák és üvegek
Csíráztatásra alkalmas magok: retek, lucerna, brokkoli
Tofunyomó, gluténmentes gabonák, magok