A réz erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, valamint erős vírus-, baktérium-, és gombaölő hatású, védi a sejteket a káros oxidációs folyamatoktól.
Réz támogatja:
Csontozat és ízületek egészsége
Idegrendszer
Immunrendszer támogatása
Légzőrendszer
Tudtad?
A réz számos élettani folyamatban központi szerepet játszik, rengeteg olyan enzim működéséhez szükséges, amely sejtjeinkben kémiai folyamatokért felelős. Már a réz kisfokú hiánya is kellemetlen tüneteket okozhat.
A réz a vasal együtt felelős a vörösvértestek kialakításában.
A rézre van szükség a kollagén, a csontok és a kötőszövet szerkezeti elemének előállításához. Tulajdonképpen a réznek köszönhetjük a kötőszövetek szilárdságát vagy rugalmasságát, illetve feszességét, attól függően, hogy a csontokról, az izmokról vagy a bőrről van szó.
A réz részt vesz a melanin képzésében, így fontos a megfelelő bőr, haj pigmentációhoz is. A melanin befolyásolja a szem, a haj és a bőr színét.
A réz például a központi idegrendszer működéséhez is szükséges nyomelem.
A réz a következő területeken fejti ki pozitív hatását:
- Gyulladás gátló, fájdalomcsillapító hatású
- Vírus, baktérium és gombaölő
- Erősíti az immunrendszert
- Véd az érelmeszesedéstől
- Megakadályozza a csontritkulást
- Gátolja a hajhullást, erősíti a körmöket
- Normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet
- Oldja az izom és érgörcsöket
- Véd a cukorbetegség kialakulása ellen
- Képes újraéleszteni a hámsejteket, és megfiatalítani a bőrt
Jó természetes réz ételforrások
A réz sokféle élelmiszerben megtalálható. Az említésre méltó étrendi források a kagyló, a hüvelyesek (pl. lencse), a gabonafélék, a máj, valamint a diófélék, például a kesudió, a mogyoró, a mandula és a földimogyoró.