A króm számos betegség megelőzésében közreműködik: a megfelelő krómellátottság csökkenti az érelmeszesedés veszélyét a vérzsír és vércukor kontrollálásával, míg a hiánya fokozza ennek rizikóját, tehát a szívérrendszeri betegségek megelőzésében nagyban segít a króm.

Króm támogatja

Szív- és érrendszer egészsége

Táplálkozás, anyagcsere

Tudtad?

A krómot 2001-ben nem ismerték el nélkülözhetetlen tápanyagként.

A króm mikroelem, tehát a szervezetnek csak nagyon kevés mennyiségre van szüksége, mégis a króm olyan esszenciális anyag, amely a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcseréhez szükséges. Tehát rendkívül fontos szerepet tölt be, élettani hatása sokrétű.

A króm fokozza az inzulin hatását; úgy gondolják, hogy elősegíti a glükóz felvételét a véráramból.

A krómot szervezetünk a lépben, májban, vesében tárolja.

Króm források

Króm egészségmegőrző szerepe

A króm, mint nyomelem többek között az alábbi rendellenességek megelőzésében és kezelésében lehet hasznos:

  • túlsúlyosság
  • hypoglikémia (alacsony vércukorszint)
  • agyvérzés
  • magas vérnyomás
  • Crohn-betegség
  • vastagbélgyulladás
  • fekély
  • gyomorhurut
  • sclerosis multiplex
  • migrén
  • pszichiátriai rendellenességek

A króm messze a legfontosabb ásványi anyag a glükózlebontásban.

A króm hatása szervezetünkre:

  • A szívérrendszeri betegségek megelőzésében nagyban segít.
  • Cukorbetegségben a vércukorszintre kedvezően hathat.
  • Mérsékelt fogyasztó hatása van, testösszetételt kedvezően módosíthatja.
  • Szerepet játszhat a csontsűrűség menopauza utáni megőrzésében nőknél. 
  • Serkentő hatással van az anyagcsere folyamatokra, ezáltal is növeli a szervezet teljesítőképességét.

Jó króm ételforrások

A króm sok természetes élelmiszerben megtalálható, de általában kis mennyiségben. A brokkoli az egyik legjobb krómforrás; 1 csésze (~ 100 gramm) biztosítja az ajánlott napi bevitel kb. 50% -át. Továbbá a teljes kiőrlésű gabonák, sörélesztő, csonthéjas magvak, földimogyoró, húsok, máj, sajt, hüvelyesek gazdag krómforrások.

Króm, mint nélkülözhetetlen nyomelem – legfontosabb pontok

  • A króm mindenütt megtalálható, a vízben, a talajban, a biológiai rendszerekben.
  • A táplálékkal, vízzel bevitt nyomelem felszívódása rendkívül csekély, 0,4-2,8%.
  • A legjobb forrása a sörélesztő. Nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonamag, a hüvelyesek magja, a hús, a máj, a sajt tartalmazza.
  • A króm hozzájárul a normális vércukorszint fenntartásához.

Króm elszívódása, hasznosulása és kiválasztása

A táplálékkal, vízzel bevitt nyomelem felszívódása rendkívül csekély, 0,4- 2,8 %, és ezt számos tényező befolyásolja, pl. a felvett krómvegyület vízoldékonysága, kémiai tulajdonságai és más tápanyagok jelenléte.

A C-vitamin, keményítő, egyszerű cukrok, oxálsav, nikotinsav, egyes aminosavak fokozzáka felszívódását, míg a fitátok, kalcium, mangán, titán, cink, vanádium, és vas nagy koncentrációban csökkenti annak mértékét.

A biológiai hasznosulása függ az ionos és/vagy a szerves/szervetlen formájától. A króm a szerves vegyületeiből sokkal inkább felszívódik, mint szervetlen sóiból.

Az élesztő-alapú krómkészítmények azonban kimagasló felszívódással rendelkeznek. A bélből felszívódott nyomelem a véráramban a vasa-nyagcserében közreműködő fehérjékhez kapcsolódik, és a májba jut.

forrás: Táplálkozási Akadémia