Immunerősítés probiotikumokkal - az immunrendszer és a bélflóra kapcsolata

Tudtad, hogy az immunrendszered 70%-a az emésztőrendszeredben van? Ez kellő indok arra, hogy kezdjük el itt az immunerősítést!

Amikor a belek egészségéről van szó, a probiotikumok fontos szerepet játszanak. A hasznos baktériumok napi ajánlott mennyiségének bevitele segíti az emésztőrendszer és a belek egészséges működését. Viszont ezen kívül mennyit tudunk a jó baktériumokról és arról, hogyan válnak a hasznunkra?

Ezek a legjobb probiotikus élelmiszerek:

– Joghurt

– Kefír

– Érlelt sajtok

– Étcsokoládé

– Miso leves

– Savanyúság, savanyú káposzta

– Kombucha tea

6 dolog, amit nem tudtál a belek egészségéről és a probiotikumokról!

1. Élő baktériumokat kell fogyasztani

Maga a probiotikum szó jelentése is az „élő baktérium” kifejezésre utal, aminek jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre. A kapszulákban található legtöbb probiotikum fagyasztva szárítva van, de nagyon is élnek!

2. A probiotikum nem egy újabb hóbort, vagy trend

Az egészséges élő mikroorganizmusokon alapuló elmélet régóta jelen van, és gyakran alkalmazzák ételek tartósítására.

3. Körülbelül 100 billió baktérium él bennünk és rajtunk

Valamint 1000 probiotikum törzs van egy ember szervezetében vagy a testén minden egyes percben. Még őrültebb? Minden ember mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszere egyedi.

4. Nem minden probiotikum egyforma

A különböző probiotikum törzsek különböző egészségre gyakorolt hatást váltanak ki. A Lactobacillus és a Bifidobacterium a leggyakoribb és a legtöbbet alkalmazott probiotikumok, valamint a jótékony hatásuk is tudományosan igazolt.

5. A probiotikumok erősítik az immunrendszert

Tudtad, hogy az immunrendszered 70%-a az emésztőrendszeredben van? Ez igaz, és ez a másik ok, hogy higgy abban, hogy mennyire fontos az elfogyasztott étel minősége, és hogy amit megeszünk az összefügg azzal, ahogyan érezzük magunkat.

6. A mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszer fontos szerepet játszik az egészségi állapotunkban

A mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszere nem csak a bélrendszerre korlátozódik, hanem az egész testünkre. A minket naponta körülvevő baktériumok fontos szerepet játszanak abban, hogy milyen az egészségünk.

Forrás: MindBodyGreen, vizmegoldas.hu, A Gastroenterologist’s Guide to Probiotics