Ültessen ablakpárkányra, erkélyre vagy saját kertjébe konyhakerti fűszernövényeket. Kakukkfű, bazsalikom, menta, rozmaring, zöldfűszerek – gyakorlatilag mindent ültethet saját fűszerkertjébe. Elég pár négyzetméter terület! A konyhát exkluzívvá, az ételeket ízét utánozhatatlanná varázsolja! Testet-lelket pedig gyógyít!
Szeretne mindig friss fűszereket a konyhájában?
Minden szakács titka a konyhakertből szedett friss fűszer! Legyen kéznél főzéskor, így megkönnyíti a dolgát. Egy erkélyládába ültetve akár az ablakpárkányra is helyezheti fűszernövényeket. A friss fűszerek minden ételt ízletesebbé varázsolnak, ráadásul még szépek is és mennyei illatot árasztanak!
Gyógynövények kategóriában bemutatjuk a fűszereket a medvehagymától a babérlevélig. Megismerheti a legfontosabb fűszernövényeket, azok jótékony hatását és felhasználásuk módját.
Csíráztassunk, ültessünk, neveljünk, zöldeljünk, nevessünk! Megmondom miért! A legnagyobb érv az egészség!
Akinek kis kertje, erkélye van, érdemes ültetni majoránnát, szurokfüvet (oregano), mentát, zsályát, citromfüvet, levendulát, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, bazsalikomot, körömvirágot, nadályt, izsópot. – írunk még erről.
A konyhában használatos fűszernövények termesztése nem új keletű, de mostanság igen kedvelt kertészkedési forma a csíráztatás mellett, legyen szó akár egy önálló konyhakerti rész kialakításáról a kertépítés során, akár a balkonládákban történő fűszernövény ültetésről a teraszon.
Kiskert, hobbikert, virágoskert, árokpart, akár sziklakert mind-mind szóba jöhet a fűszernövények termesztésére.
Balkonládába, cserépbe a kedvencekkel
A legkorábbi friss, cserepes fűszernövényünk a metélőhagyma, más nevén snidling. Ha már többször megnyirbáltuk, ne dobjuk ki, ültessük szabad földbe. Jól érzi majd magát a veteményes kert szélében, de kiváló hely neki a virágoskert szegélye is. Lila virágai jól mutatnak a kertben.
Jól megfér egymás mellett a kis növésű kakukkfű, a majoránna és az oregánó, DE a bazsalikomot, a zsályát és a citromfüvet nem tanácsos összeültetni más növényekkel, mert ezek terebélyes hely- és napfény igényűek. Napfényes helyre tegyük, mert fontos, hogy a fűszernövények leveleit folyamatosan érje a nap. A napfénytől alakul ki az illóolajuk, az ízük, amelyek megadják a fűszer zamatát. Minél erősebben süti ezeket a nap, annál intenzívebbek.
A terebélyesebb fajtákat (genovai bazsalikom, zsálya, citromfű, lestyán) ültessük a terület sarkaiba.
Kakukkfűből többfélét ültethetünk: ez a növény imádja a sziklákat – de ugyanez mondható el a levenduláról is.
A menta fajtákat víz közelébe, mert imádják, ha állandóan nedves körülöttük a talaj. A menta nem csak a mojitóba jó, használhatjuk bárányételek, saláták, csokoládék és frissítő italok ízesítésére is.
Néhány faj átvészeli a zord, téli hideget és tavasszal újra életre kel, ilyen a kakukkfű, a zsálya, a citromfű, az oregánó, a metélőhagyma, a menta, a lestyán és a majoránna.
Melyek a leggyakoribb konyhai fűszernövények? Ide kattintva elolvashatod.
Köszi a tippeket Kaldeneker!😉