BEJELENTKEZÉS

REGISZTRÁCIÓ ELFELEJTETT JELSZÓ?

ELFELEJTETTE AZ ADATAIT?

AAH, VÁRJ, MÁR EMLÉKSZEM!

REGISZTRÁCIÓ

MÁR VAN FIÓKJA? JELENTKEZZEN BE ITT

RECEPTVADÁSZ

  • BEJELENTKEZÉS
  • Nincs termék a kosárban.
  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • SHOP
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Gyógynövény, Recept

Kökény lekvár egyszerű elkészítése – RECEPT

Kökény

Ősszel érik a kökény, ám a gyümölcsöt akkor érdemes begyűjteni, ha már megcsípte a dér, mert ezután finom, édeskés az íze, előtte még elég fanyar. Erdőket, mezőket járva könnyedén találkozhatunk a kökénnyel, bogyóit tövises ágakról kell leszüretelnünk, de megéri a kínlódást.

Apró, hamvas, kékes-fekete színű bogyós gyümölcs, amelyből lekvárt, likőrt és gyógyitalt is készíthetünk.

A kökény sokrétű felhasználása

A szakirodalom szerint a kökény termése gyulladáscsökkentő hatású. A belőle készült lé a megfázásos időszakban aranyat érhet. Magas C-vitamintartalma is hozzájárul az immunerősítéshez. A kökény evés előtt fogyasztva javítja az étvágyat és az anyagcserét. A kökényből készült lekvár serkenti a gyomornedvek termelődését.

Beszereztünk egy zacskóval ebből a fantasztikus kék elixírből? Akkor kökény lekvár készítésre fel!

Egyszerű és finom kökény lekvár recept

  • 2 kg kökény
  • 2 kg alma (lehetőleg édesebb fajta)
  • 2 citrom
  • víz
  • 40 dkg cukor fél literenként

Az alma édessége és a citrom fanyarsága kiváló ízű kökény lekvárt eredményez.

  1. Megtisztítjuk a hozzávalókat. Felaprítjuk az almát és a citromot, majd a kökénnyel együtt egy lábasba tesszük. A cukrot még nem öntjük bele! Csak annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
  2. Főzzük puhára az egyveleget nagyobb lángon. Lényeges, hogy felforrjon, de közben ne hagyjuk leégni az alját, kavargassuk. Amikor megpuhult félretoljuk, hagyjuk összeérni legalább egy éjszakát.
  3. Másnap leszűrjük. A szűrt levet felrakjuk a lángra és fél literenként 40 dkg cukrot mérünk bele. Aki édesebben szereti, az többet tegyen. Ezzel a mennyiséggel nem lesz túl édes, de van, aki pont így szereti. Például én.
  4. Főzés közben kóstoljuk meg bátran elég édes-e, hiányolunk-e még belőle valamilyen ízt. Addig főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri. Ha gyorsítanánk a folyamaton, tegyünk bele egy kis pektint (természetes zselésítő).

Amint elkészült, tiszta üvegekbe öntjük.

Like this:

Like Loading...
  • Tweet
Kulcsszavak: Kökény, lekvár

Érdekes lehet még

Igazi olasz cukkinis-paradicsomos spagetti, ahogyan Milánóban készítik
Igazi olasz cukkinis-paradicsomos spagetti, ahogyan Milánóban készítik
Meggyes pite egyszerűen, omlós piskótatésztával
Meggyes pite egyszerűen, omlós piskótatésztával
Az igazi Chili con carne – itt a tökéletes chilis bab recept
Az igazi Chili con carne – itt a tökéletes chilis bab recept!

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Konyhakerti petrezselyem sokrétű felhasználása

    Petrezselyem sokrétű felhasználása, gyógyhatásai és fajtái

    A petrezselyem ásványokban vitaminokban és vasb...
  • Kakukkfű

    Kakukkfű, mint orvosi növény: természetes antibiotikum

    A kakukkfű zamatos fűszer, ínyencek számára ped...
  • Mandulatej

    Mandulatej készítése

    Noha imádom a bolti tej kényelmét, néha szórako...

RECEPTVADÁSZ

  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Kívánságlista

Biztonságos fizetés

kártyák mastercard maestro visa bankkártyás fizetés
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Süti tájékoztató
  • Szállítási információk

iratkozzon fel a hírlevelünkre

© 2021 Receptvadász webáruház by isensce. Minden jog fenntartva.

TOP
%d bloggers like this: