A kakukkfű zamatos fűszer, ínyencek számára pedig a konyha elmaradhatatlan kelléke. A kakukkfű sok illóolajat, timolt, valamint keserű- és cserzőanyagokat tartalmaz emiatt finoman kell bánni vele, kevés is elég!
A kakukkfű ételekben való felhasználása
A kakukkfű zöldség- és húsételekhez valamint pizzához kiváló, a mediterrán konyha alapfűszere. Tartson mindig friss kakukkfüvet a fűszerkertjében, hiszen a kakukkfüvet egyszerűen meg lehet szárítani, vagy frissen fűszeres olajokhoz és saját készítésű ecetekhez felhasználni.
A kakukkfű szervezetünkre gyakorolt hatása
A kakukkfű antiszeptikus, köhögéscsillapító, fájdalomcsökkentő és görcsoldó. Inhaláljon kakukkfűvel vagy készítsen a saját fűszerkertjében termett kakukkfűből ízletes fogásokat!
Az egyik legerősebb természetes baktérium és vírusölő karbantartó fűszernövény. Fertőtleníti a testet, a pangó nyálkákat megmozdítja, könnyíti a légzést ez a hatoanyagokban gazdag növény. A kakukkfű kiváló vírusölő, a megtelepedett vírusokat kiűzi.
Akinek van kis kertje, erkélye, érdemes ültetni bele majoránnát, szurokfüvet (oregano), mentát, zsályát, citromfüvet, levendulát, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, bazsalikomot, körömvirágot. Ha hajtásait a fás rész fölött vágjuk le, akkor évente többször is szedhető.
A kakukkfüvet használhatjuk frissen vagy szárított formában, készíthetünk belőle teát, de a belőle készült illóolajjal is bekenhetjük magunkat.
Kakukkfű tea készítése
A mezei kakukkfűből nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető, erősíti immunrendszerünket. Javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások. Orrdugulásra, nehéz légzés esetén inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.
Éjszakai alvópárnáha helyezve megszüntetheti az alvási panaszokat, frissítő hatású.
3 g kakukkfüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le.
Háttér:
- Hatásai: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016
- Alkalmazása: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme