A szőlő igen sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, sokféleképpen támogatja a szervezet egészségének fenntartását. Magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.
A szőlőbogyó nagy víz- (80%) és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.
A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és a magokban találhatók (érdemes jól szétrágni).
Fitovegyületek, polifenolok, flavonoidok tárháza
A szőlőben található flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától.
A szőlőben is található fitovegyületek (másodlagos növényi anyagok) fő feladata pedig a növényi sejtekben a negatív külső környezeti hatások kivédése, és ezek a hatóanyagok az emberi szervezetben is fontos védelmi szerepet töltenek be.
A szőlő egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai
- csökkenti az ízületi fájdalmakat
- jó hatással van a szív- és érrendszerre
- oldja a stresszt, mérsékli az allergiát
- hátráltatja a daganatképződést
- lassítja a bőr elöregedési folyamatát, öregedésgátló
- véd a fertőzések ellen
- megőrzi az erek rugalmasságát
- semlegesíti a szabad gyököket
- megelőzheti az érelmeszesedést
- csökkenti a vérnyomást
- gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását
- véd a szívinfarktustól
- gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését
- gátolja a hisztamin képződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket
- antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától
- mérséklődnek, elmaradnak a köszvényes fájdalmak, panaszok
- javítja a hosszú távú memóriát, jótékony hatású a mentális problémákra (pl Alzheimer-kór)
Miért fogyasszuk?
A szőlő gazdagon tartalmazza az összes nélkülözhetetlen vitamint, továbbá kiemelkedően magas az ásványi anyagokban, úgy mint a vas, magnézium és kálcium. Orvosok és táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy fogyasztása támogatja a szervezet egészségét.