A kurkumin a kurkuma gyökérében alkalmazott flavonoid antioxidáns, élénk sárga vagy narancssárga fűszer, amely az indiai és dél-ázsiai ételekben gyakori. Azok a kultúrák, amelyek a kurkuma gyökerét évszázadok óta használják főzésük során, beszámoltak annak hatékonyságáról az ízület védelme érdekében. A kurkuma oxidáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert fűszer.
Fűszer vagy étrend kiegészítő?
Többféle kurkuma fajta létezik, a leggyakrabban fogyasztott a Curcuma longa, mely a curry egyik alapanyaga. Számos egészségvédő összetevője közül a legfontosabb a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és gombaölő tulajdonságú polifenol, a kurkumin. Szintén nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, rostokat, vasat, káliumot, cinket, illetve antioxidáns és látáserősítő béta-karotint, amely képes megkötni a rákos folyamatokat megindító, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket. Gazdag ezen kívül az ugyancsak antioxidáns és baktériumölő hatású aszkorbinsavban. Flavonoidjai még inkább erősítik a kurkuma antioxidáns, szabad gyök megkötő, gyulladáscsökkentő, antiallergén, asztmaellenes, vírus- és baktériumölő, immunerősítő, valamint rákmegelőző tulajdonságait. A kurkuma hatékony méregtelenítő: ösztönzi az emésztőenzimek termelődését, védi a májat, felgyorsítja a káros anyagok távozását a szervezetből. Csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát, elsősorban a melanoma, a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a nyombél-, a vastagbél-, a végbél- és a mellrák megelőzésében eredményes. Megemeli a HDL (jó) koleszterin szintjét, és akadályozza az LDL (rossz) koleszterin felszívódását, hozzájárul az érelmeszesedés, valamint más érrendszeri megbetegedések, és az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozásához. Csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a gyomorégést, a diszpepszia, az IBS és a rossz emésztés tüneteit. Segít megszüntetni a fejfájást, a megfázást, a hörghurutot, az ízületi gyulladásokat, a depressziót és a menstruációs zavarokat. Ápolja a bőrt, megvéd a káros UVB-sugárzástól. A kurkumin segít leküzdeni és megelőzni a májelégtelenséget, illetve a májzsugort okozó májfibrózist. Hatóanyagai nem hőérzékenyek, ahhoz, hogy jótékony egészségvédő hatásait még jobban kifejtse, érdemes borssal, gyömbérrel vagy olívaolajjal társítani.
Hogyan járul hozzá a hosszú élethez:
Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani.
- Hatékony antioxidánsként küzd a szabad gyökök ellen és erősíti az immunrendszert
- Hígítja a vért, javítja a keringést, csökkenti a koleszterin szintet, így szolgálva a szív egészségét
- Csökkenti a koleszterinszintet, javítja az emésztést
- Kiváló méregtelenítő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, hozzájárul a rák, valamint az Alzheimer-kór megelőzéséhez, illetve kezeléséhez.
Kutatások alapján a kurkumin a következő betegségek kezelésekor lehet hasznos:
- Herpesz
- Kardiovuszkuláris megbetegedések
- Arthritisz
- Emésztőrendszeri rendellenességek
- Mellrák
- ALS
- Elhízás
- Rákmegelőzés
- Rákgyógyítás
- Májbetegségek
- Bőrvédelem
- Napégés
- IBS
- Diszpepszia
- Fejfájás
- Megfázás
- Gyomorégés
- Ízületi gyulladás
- Emésztési zavarok
- Keringési betegségek
- Méregtelenítés
- Gyulladások
- Alzheimer-kór
- Asztma
- Allergiák
- Baktérium-, vírus- és gombafertőzések
- Vércukor problémák
Kurkuma vagy kurkumin?
A kurkuma csupán 2-5%-ban tartalmaz kurkumint, ami a tulajdonképpeni hatóanyag (egypolifenol vegyület), így a fűszerként kapható kurkuma többnyire nem nyújt hatékony segítséget egészségügyi problémák kezelésére.
Jó ételforrások
A kurkumin egy erősen sárga-narancssárga színű gyökérből származik, amelyet kurkuma néven ismert. Egyes sajtok és a mustár természetesen kurkumin jelenlétével színeződnek.
- A kurkumin tartalom közlésére figyeljünk, feltéve ha a gyártó/forgalmazó egyáltalán megemlíti a kurkumint a termék leírásában.
- A különféle termékekben lévő kurkuma őrlemények kurkumin hatóanyag tartalma nagyon változó
A kurkumin 1 óra alatt képes lehet felpörgetni az agyat!
Segítség lehet a döntéshez
A vásárlás előtt célszerű összehasonlítani egyes termékek kapszulánkénti kurkumin hatóanyag mennyiségét. A kapszulázott kurkuma mennyisége nem sokat mond, a kurkumintartalom közlésére figyeljünk, feltéve ha a gyártó/forgalmazó egyáltalán megemlíti a kurkumint a termék leírásában.
A különféle termékekben lévő kurkuma őrlemények kurkumin hatóanyag tartalma nagyon változó. A fűszerként használt kurkumában csupán 2-5%. Ha gyógyító szándékkal szeretnénk fogyasztani, akkor keressük a kivonatokat, extraktumokat.