RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Superfood

A szőlő rendkívüli tulajdonságai: a hosszú élet elixírje

szőlő

A szőlő igen sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, sokféleképpen támogatja a szervezet egészségének fenntartását. Magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.

A szőlőbogyó nagy víz- (80%) és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.
A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és a magokban találhatók (érdemes jól szétrágni).

Fitovegyületek, polifenolok, flavonoidok tárháza

A szőlőben található flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától.
A szőlőben is található fitovegyületek (másodlagos növényi anyagok) fő feladata pedig a növényi sejtekben a negatív külső környezeti hatások kivédése, és ezek a hatóanyagok az emberi szervezetben is fontos védelmi szerepet töltenek be.

A szőlő egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai

  • csökkenti az ízületi fájdalmakat
  • jó hatással van a szív- és érrendszerre
  • oldja a stresszt, mérsékli az allergiát
  • hátráltatja a daganatképződést
  • lassítja a bőr elöregedési folyamatát, öregedésgátló
  • véd a fertőzések ellen
  • megőrzi az erek rugalmasságát
  • semlegesíti a szabad gyököket
  • megelőzheti az érelmeszesedést
  • csökkenti a vérnyomást
  • gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását
  • véd a szívinfarktustól
  • gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését
  • gátolja a hisztamin képződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket
  • antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától
  • mérséklődnek, elmaradnak a köszvényes fájdalmak, panaszok
  • javítja a hosszú távú memóriát, jótékony hatású a mentális problémákra (pl Alzheimer-kór)

Miért fogyasszuk?

A szőlő gazdagon tartalmazza az összes nélkülözhetetlen vitamint, továbbá kiemelkedően magas az ásványi anyagokban, úgy mint a vas, magnézium és kálcium. Orvosok és táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy fogyasztása támogatja a szervezet egészségét.

  • Tweet
Kulcsszavak: szőlő

Érdekes lehet még

Quinoa tökéletes elkészítése | Receptek quinoával
Quinoa tökéletes elkészítése | Receptek quinoával
Goji bogyó jótékony hatásai
Goji bogyó jótékony hatásai
fahéj
Fahéj jótékony hatásai

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP