Ez az egyetlen gofri recept, amelyre szükséged lesz a tökéletes házi gofri sütéséhez. No meg a gofrisütődhöz! Az összetevőket gyorsan összekeverheted ebben az egyszerűen elkészíthető tésztában, amely azonnal felhasználható – vagy akár egy hétig a hűtőben tárolható, hogy minden frissen készíthessük. A gofrit forrón, tejszínhabbal és friss gyümölccsel vagy nutellával és sziruppal tálaljuk reggelire, villásreggelire vagy uzsonnára. Készülhet gluténmentes, laktózmentes gofri is, valamint csinálhatunk sós gofrikat is sonkával, sajjtal!
Tippek a tökéletes gofri elkészítéséhez
- Biztosan hallottad már ezt – NE KEVERD TÚL A TÉSZTÁT! A gofritésztának csomósnak kell lennie, amikor gofrisütőbe öntik, soha ne keverjük ki teljesen. A túldolgozott tésztától a gofri kemény lesz, és nem kel meg annyira, amennyire meg kell kelnie.
- Mérd ki helyesen a lisztet. Túl sok liszttől a gofri száraz és sűrű lesz, még akkor is, ha nem kevered túl. Ha nincs elég liszt, vékony kis gofri lesz.
- Győződj meg róla, hogy a gofrisütő FORRÓ! Semmi sem teszi tönkre a gofrit úgy, mint egy hideg gofrisütő. Forró sütőben a gofrik gyorsabban és egyenletesebben sülnek meg, és olyan ropogós széleket kap, amelyeket mindannyian szeretünk.
- A gofrikészítés megkezdése előtt egy kis olajjal kell megkenni a gofrisütőt.
A waffel története – Waffel story – A gofri eredete
Mi a különbség a belga gofri és a hagyományos gofri között? Nos, a legnagyobb különbség magában a gofrisütőben van. A belga gofrisütők nagyobbak, és nagyobb négyzetek vannak bennük.
A gofri története egészen 1603-ig nyúlik vissza. A belga gofri Belgiumból származik innen terjedt el a világ minden pontjára. Belgiumban ez a gofri hagyományos utcai étel, amelyet kézzel esznek, maga a gofri pedig egy édes csemege.
TÖKÉLETES EGYSZERŰ HÁZI GOFRI ALAPRECEPT
Egy ropogós, ízletes és pihe-puha módja a hétvége indításának, de élesztővel vagy szódabikarbónával kelesszük? És melyik produkál ropogósabb eredményt? Próbáld ki egyszer sütőpor helyett szódabikarbónával és döntsd el te! Ha szárított élesztő van otthon kéznél, még az is beválhat!
Reggelire banánnal, ebédidőben tükörtojással vagy pudinghoz fagylalttal és csokoládészósszal, nagyon kevés alkalom van, amin egy gofri ne javítana – borzasztóan sokoldalúak.
Gofri Hozzávalók
Valószínűleg már megvan az összes hozzávaló, amire szükséged lesz ehhez a gofri recepthez. Ha nem, a következőket kell szerezd be:
· Tojás: a hagyományos gofri recepthez 2-4 egész tojásra van szükség.
· Liszt: használhatsz univerzális lisztet, teljes kiőrlésű lisztet, gluténmentes lisztet, zablisztet is.
· Tej: tehéntej helyett használhatsz növényi tejet is! Rizstej, zabtej, kókusztej…stb.
· Olaj: egy kis növényi olaj vagy kókusz olaj biztosítja, hogy a gofri szép legyen és ne száradjon ki.
· Cukor: egy evőkanál cukortól kellemesen édes lesz. Használhatsz egyéb édesítőt, xilitet, vagy mézet is. Porcukorral meghinthetjük tálalás előtt.
· Sütőpor: a sütőpor kelesztőként működik, ami azt jelenti, hogy hozzájárul a gofri könnyű és levegős állagához.
· Só: egy csipetnyi só fokozza a többi ízt. Ne hagyd ki ezt a lépést!
· Vaníliáscukor: Egy csipetnyi vanília összetettebbé teszi, és fokozza az ízt.
· + Vaj: puha vaj vagy margarin
Mértékegységek kb. 4 főre/adag
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 3 tojás
- 12 dkg vaj
- ½ ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- csipet só
Gofri Elkészítése
- Készítsd el a tésztát: Verd fel a tojásokat, majd add hozzá a lisztet, a tejet és az olajat. Belekeverjük a cukrot. Keverjük hozzá a többi hozzávalót.
- Gofri elkészítése: A tésztát a forró, előkészített gofrisütőre öntjük. Süssük aranybarnára, és ismételjük meg a maradék tésztával.
Gofri feltétek
Próbáld ki az alábbi finom feltétek egyikét, hogy feldobd a gofridat:
· Áfonyaszósz
· Diófélék (például pekándió vagy dió)
· Vaníliasodó
· Nutella vagy csokiöntet
· Tejszínhab
· Friss bogyók (például áfonya vagy eper), banán
Gofri változatok
Minden mentes gofri: szénhidrát csökkentett, hozzáadott cukor- és , laktózmentes gofri
2 db tojás
120 ml cukormentes növényi tej
3 ek kókuszolaj
1 kupak vanília aroma
2 ek xilit/ eritrit
100g liszt
80g apró szemű zabpehely
1 kk sütőpor
1 csipet fahéj
+kókuszolaj olaj a sütéshez
+ díszítésképpen tetszőleges gyümölcs, lekvár, magvaj, vagy bármi amit szeretnénk
Gluténmentes gofri zabliszttel
40 g olvasztott margarin
2 egész tojás
1 evőkanál cukor
150g zabpehelyliszt
3g sütőpor
12g vaníliás cukor
200 ml növenyi tej
Sós gofri
Párosítsd ezeket a gofrikat klasszikus reggelivel (gondoljunk csak rántottára, szalonnára vagy joghurtra). Ha ebédre vagy vacsorára tálalod őket, fontold meg sült csirkével tálalását! Végül is a csirke és a gofri sosem rossz ötlet.