Zabtej készítése házilag otthon

Készítsünk magunk olcsón előállítható zabtejet néhány hozzávalóból, mindössze pár perc alatt. Ez az otthon készíthető házi zabtej recept tápláló és finom alternatívája a laktózmentes tejnek. Aki először szeretné fermentálni a zabot a fermentált zabtejhez, az ebben a cikkben olvashatja el: Hogyan fermentáljunk zabot-természetes probiotikum, miként járjon el első lépésként.

Ez a házi zabtej finom, egészséges és tápláló. Csak 2 hozzávalóra van szükséged, 3 perc alatt kész és nagyon jó íze van! Aki ízesíteni szeretné, ajánlom a vanília rudat hozzá (hosszában vágjuk ketté, majd kaparjuk bele a belsejét)!

zabtej készítése

Próbáltad már valaha a házi készítésű zabtejet? Rendkívül egyszerű az elkészítése, nem tartalmaz semmiféle hozzáadott adalékanyagot, mint sok bolti változata. 1L bolti zabital árából készíthetsz magadnak otthon 10 liter természetes módon laktózmentes házi zabtejet. Nem csak spórolsz, de az egészségednek is rendkívül jót teszel. Élelmi rostban gazdag, alacsony zsírtartalmú ital. Kiváló kalcium- és rostforrás és B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz (továbbiakat a zab fogyasztásának előnyei bejegyzésemben olvashatsz). A zab kiváló prebiotikum, és mint tudjuk a prebiotikumok a probiotikus baktériumok táplálékai. A zab tejsavas (lactobacillus) fermentálásával pedig támogathatjuk az egészséges bélflórát.

Imádni fogod ezt a receptet, mert az így készülő zabtej:

  • Krémes
  • Finom
  • Használhatod kávéba, teába, vagy müzlihez keverve
  • Könnyű elkészíteni

Hogyan készítsünk otthon zabtejet? Mindössze 4 lépésben!

Kell hozzá:
  • 3 bögre tisztított víz
  • fél bögre zab
  • opcionális: 1 csipet só, fél datolya vagy más édesítő az édesítéshez, vanília kivonat
  1. Előkészítés. Vásároljunk jó minőségű, tört (fine) zabot, illetve amennyiben csak egész zabpehelyhez sikerült jutni, mixerben daráljuk meg, törjük meg kissé. Azért ne zúzzuk porrá, ne készítsünk belőle lisztet. Ezután öntsük fel vízzel a tört zabot (ha édesíteni szeretnénk, itt tegyük bele a kívánt édesítőt is).
  2. Mixelés. Mixeljük legalább 20-30 másodpercig, amíg krémes, homogén textúrájú nem lesz.
  3. Szűrés. A zabtejhez nylon (élelmiszer minőségű, BPA-mentes), apró lyukú szűrőzsákot szoktam használni, mellyel finomabb, nem ragacsos zabtejet szűrök. Nem préselem erővel, nem nyomom ki kanállal a zab rostjait a tejbe, így lágyabb tejet kapok, nem marad ott a bögre alján a zab massza, mikor a tejeskávéhoz öntöm.
  4. A fennmaradó zabpépet később felhasználhatjuk, például zabkeksz sütéshez, vegán gluténmentes fánk készítéséhez, hozzákeverheted a reggeli smoothie-dhoz rostforrásként… még megannyi módja létezik!

Hidegen és melegen is nagyon finom a zabtej. Ihatod magában, édesítve, kakaóval, teában vagy kávéhoz öntve. Forró csokoládénak az egyik kedvenc tejem! Hűtőben 4 napig is gond nélkül eláll.

Ez a recept gluténmentes – amennyiben gluténmentes zabot vásárolsz!

Tippek, tanácsok:

  • Nem kell áztatni a zabot turmixolás előtt. Attól ragacsosabb lesz az állaga.
  • Ne mixeljük túl: maximum 1 percig keverjük a blenderben.
  • Nem kell megpirítani a zabot. A pirítás hatására sötét barnás színe és pörkölt íze lesz a tejnek, ami egyáltalán nem illik a hozzá.

A zab fogyasztása felnőtteknek, gyerekeknek minden életkorban az egészség megtartása, megóvása, visszaszerzése érdekében nagyon ajánlott. Különféle polifenolok, illetve avenantramidok találhatók benne. Az avenanthramidok antioxidáns, gyulladás gátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

A zab fogyasztásának előnyei

  • A zab remek fehérjeforrás, fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz.
  • Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, a foszfort, a káliumot, vasat tartalmaz.
  • Glikémiás indexe megfelelő, nem emeli meg a vércukorszintet. Komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyet diétázók, cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint-csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak elő a páciensek részére. Az oldható rostok lassítják a glukóz véráramba jutását, ezért cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani. Szénhidrát tartalma lassan szívódik fel, ezáltal teltségérzetet okoz.
  • A zab a koleszterinszintre is jó hatással van, hiszen ballasztanyagainak köszönhetően csökkenti azt.
  • Gyomorpanaszokra is alkalmas, könnyen emészthető, ám mégis eltelít, emellett a vérnyomásra is csökkentő hatású.
  • Jó hatással van a szellemi teljesítőképességre.
  • A zab tartalmaz egy antidepresszánst, hangulatjavító.
  • Előnye, hogy könnyen emészthető és magas rosttartalma miatt kedvező az anyagcsere működésére.
  • Megelőzi az elhízást és a székrekedést is.
  • A zabpehely rendszeres fogyasztása igen jó hatással lehet az egészség megőrzésére, mivel javíthatja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott! Magas rosttartalma révén serkenti az anyagcserét, megszabadít a szervezetet elnehezítő salakanyagoktól.
  • Lúgosító táplálékként segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, gyulladásgátló, nyugtató hatással is bír a bélrendszerre.

Források, tudományos cikkek: