Imádom édesanyám tejfölös pogácsáját, elkértem hát a receptjét, amit meg is osztok veletek.
Ebből a tésztareceptből sós-köményes rudakat is készíthetünk!
Hozzávalók
- Liszt 50 dkg
- Vaj 25 dkg (vagy margarin)
- Tojássárgája 2 db
- Élesztő 3 dkg
- Tej 1 dl
- Cukor 1 dkg
- Tejföl 2 dl
- Só ízlés szerint
Elkészítés
- Felfuttatjuk langyos tejben az összemorzsolt élesztőt a cukorral. A lisztet margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az összes többi hozzávalót. Egy gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 30 percig deszkán pihentetünk huzatmentes helyen.
- Kinyújtjuk a tésztát sodrófával és háromba hajtjuk. 20 percig ismét pihentetjük, majd megismételjük az előző műveletet. Összesen háromszor nyújtjuk és hajtjuk háromba, közte 20-20 perces pihentetésekkel.
- Előmelegítjük a sütőt. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat, a tetejét rácsozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle. A tepsire kiszaggatva először pihentetjük 8-10 percig, mielőtt betolnánk, különben a pogácsáink eldőlnek! Aranybarnára sütjük 200 fokon.