DIÉTA ÉS EGÉSZSÉG Bulgur tökéletes elkészítése | Receptek burgurral

A bulgur nagyon értékes táptartalommal rendelkező teljes értékű gabona. Nagyon jó köretnek, hasonlít a rizshez, de pergősebb annál és pofonegyszerű az elkészítése: percek alatt kész. Könnyű, kiadós és egészséges.

A bulgurt tört búzának, búzatöretnek, illetve törökrizsnek is nevezik. Alacsony kalóriatartalmú, kiváló fogyókúrás köret: glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van, tehát nem okoz olyan nagy vércukorszint-ingadozást, kevésbé növeli az étvágyat. A kuszkuszhoz hasonlóan főleg köretként használható, de zöldséggel, hússal keverve egytálételekhez is nagyszerű alapanyag.  

A durumbúzából készített bulgurban korpa és csíra is található. Sok benne a vitamin, a rost, az ásványi anyag, kiemelkedően magas a B-vitamin és vastartalma. Ez előbbi vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban, hozzájárulhat az idegrendszer épségéhez és a bőrünk egészségéhez. A szerves vas, mint tudjuk a vér oxigénellátásában kap főszerepet. Ráadásul, mint minden növényi táplálékban, ezek hatása együttesen, szinergiában érvényesül, ezért jóval hatékonyabb felszívódásuk, mint ha ezeket tablettákkal pótolnánk.

Bulgur tökéletes elkészítése

A bulgurt hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják (ezért tudjuk elkészíteni pikk-pakk), a hőkezelés során kiválik belőle a keményítő, ezt lekoptatják róla, így főzés közben nem fog összeragadni, mint a rizs. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése.

Elkészítés előtt mindig mossuk meg.

Főzés nélkül: Egyszerűen csak beleöntjük a búzaszemeket egy tálba, és elegendő forró vízzel felönteni, 20 percig pihentetni – és már kész is, tálalható. Így a benne lévő értékes növényi hatóanyagok sem semmisülnek meg a hőkezeléstől, hanem teljes mértékben megmaradnak – és felhasználhatóak szervezetünk számára.

Vagy főzzük 10 percig, forrás után egyszer megkeverjük, majd  levesszük a tűzhelyről, lefedjük, állni hagyjuk újabb 10 percig. Szépen felszívja a nedvességet.

Ha kását készítünk több vizet adjunk hozzá, amennyiben pergős köretnek szeretnénk, mint a tarhonyát, főzzük tovább 10-15 percig, hogy minél jobban elpárologjon a nedvesség.

Különböző méretű őrleményekhez más és más folyadékmennyiség és párolási idő szükséges ezért mindig nézd meg a csomagolást az elkészítési útmutatóért.

Készülhet belőle köret, tehetjük salátába, de még desszert is lehet.

Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a belőle készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Jól harmonizál a petrezselyemmel, őrölt fekete borssal, lilahagymával, paradicsommal ( sűrített paradicsommal is), és az extra szűz olívaolajjal is.

Könnyű, kiadós, egészséges.

GLUTÉNT TARTALMAZ!

Bulgur és a bulgursaláta: a tökéletes recept az elkészítéséhez

DIÉTA ÉS EGÉSZSÉG Bulgur tökéletes elkészítése | Receptek burgurral


Bulgur Pilaf

Ahogy a piláf, vagy pilav egy “rugalmas ” recept”‘, ez is tetszőlegesen variálható, változtatható.

Hozzávalók

  • 25 dkg puha marha, vagy borjúhús
  • 25 dkg bulgur 
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 nagy, húsos paradicsom, vagy egy evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • csipetnyi himalaya só
  • csipetnyi őrölt fekete bors
  • 1 hegyes erős paprika

A kockára vágott húst a finomra vágott hagymával extra szűz olajon megpárolom. Mikor a hús leve elpárolgott, hozzáadom a hámozott, felaprózott paradicsomot (vagy sűrítményt), kicsit pirítom, majd felöntöm vízzel (kb.. 1-1,2 l), és kis lángon lefedve puhára főzöm. Hozzáadom a megmosott bulgurt, felforralom, és közepes lángon készre főzöm. Az utolsó 10 percben hozzáadom a felkarikázott erős paprikát. Akkor kész, ha a bulgur felszívta az összes levet. Salátával, tzatzikivel, vagy savanyúsággal tálalom.