RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Recept

Eper szorbet/sorbet készítése házilag, fagylaltgép nélkül

Eper szorbet/sorbet készítése házilag, fagylaltgép nélkül

Ez aztán tényleg ízlés kérdése: ki hogyan szereti az epres fagylaltot?! Krémesen, édesen, darabosan, netalán kissé savanykásan?

Mi az a sorbet (szorbet)?

A szorbet olyan habkönnyű jeges desszert, mely főként abban különbözik a fagylalttól, hogy nem tartalmaz tejet és tojássárgáját, mely így csökkentett kalóriatartalmat, lazább szerkezetet és szemcsésebb állagot kölcsönöz neki. A fagylaltok őseként is emlegetett friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített, jegesen tálalt édesség napjainkban klasszikusan desszertnek számít, de előfordul, hogy frissítőként szolgálják fel két, hosszan elnyúló fogás fogyasztása között. Alkoholos változatát az ízlelőbimbók semlegesítése végett és egyben gyomornyugtatóként fogyasztják.

Megosztom Veletek a verziómat, igazi olasz recept szerint készítem, azonban én a cukrot általában kihagyom, mert így is elég édes lesz nekem: jobban szeretem a gyümölcs igazi ízét érezni, melyet a cukor elnyomna. (Azok kedvéért akik édesebben szereik, a hozzávalóknál feltüntettem az alapanyagokhoz mért cukormennyiséget.)

Előkészületi idő: 10 perc + fagyasztás

Hozzávalók

  • 500 gramm eper
  • 150 gramm cukor
  • 2 dl víz
  • Fél citrom leve

Elkészítés

  1. Cukorszirupot készítünk egy lábasban. Ehhez 2 deci vizet forralunk, majd 150 gramm cukrot öntünk hozzá. A szirup azonnal elkészül, megkavarjuk majd hagyjuk kicsit hűlni a tűzhelyen. Megmossuk, megpucoljuk az epret. A hibás, rohadt részeket levágjuk, a többit felkockázzuk és a turmixba szórjuk. Néhány szép darabot ki szoktam szedni, ezeket nem turmixolom össze, csak a végén rakom az eperpüréhez: jó lesz ráharapni egy-egy ilyen darabra.
  2. Összeturmixoljuk az epret először csak a fél citrom levével, majd a cukorszirupot is beleöntve. Elkészültünk!
  3. Most vesszük a kívánt formát (műanyag edényben szoktam készíteni) és beleöntjük az egészet. Ne felejtsük ki a félrerakott nagyobb darabokat se. Majd mehet az egész a fagyasztóba! Fél óránként egy villával átkavarjuk az egészet, a jeges darabokat áttörjük. Ezt a folyamatot 4x-5x ismételjük meg, és el is készültünk!

Hónapokig eláll a fagyasztóban! Ha túlságos összefagy, egy kis víz hozzáadásával át szoktam turmixolni, azonnal fogyasztható ismét 😉

  • Tweet
Kulcsszavak: eper, fagylalt, LAKTÓZMENTES, sorbet

Érdekes lehet még

Kovászos uborka alapreceptje: így lesz roppanós és ízletes a koviubi!
Kovászos uborka alapreceptje: így lesz roppanós és ízletes a koviubi!
Burgonyás pogácsa élesztő nélkül
Burgonyás pogácsa II. recept
Bazsalikom felhasználása a konyhában & jótékony hatásai
Bazsalikom felhasználása a konyhában & jótékony hatásai

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Házi BBQ szósz – egyszerű barbecue szósz elkészítése grillezéshez

    Ez a házi BBQ Sauce a legtökéletesebb ízkombiná...
  • Hajdina tökéletes elkészítése  | Receptek hajdinával

    Hajdina tökéletes elkészítése  | Receptek hajdinával

    Kedvező összetétele alapján a hajdina fogyasztá...
  • Grillezett mézes mustáros csirke

    Grillezett mézes mustáros csirke édes-csípős mártással – a nyár kedvenc grill receptje

    Grillezett mézes mustáros csirke édes és csípős...

RECEPTVADÁSZ

  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Kívánságlista

Biztonságos fizetés

kártyák mastercard maestro visa bankkártyás fizetés
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Süti tájékoztató
  • Szállítási információk

iratkozzon fel a hírlevelünkre

© 2022 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP