Az A vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely állati (retinol) és növényi forrásban (karotinoid) található meg a természetben. Az A-vitamin hiánya súlyos problémákat okozhat a szervezetben.
A retinol halban, belsőségekben (májban, szívben, vesében), tojásban, tejben és vajban fordul elő, ebben a formában teljesen fel is szívódik. A retinol természetes formájában minden létező organizmusban jelen van, és elengedhetetlen elem olyan alapvető biológiai folyamatokhoz, mint a látás és a sejtnövekedés.
A karotinoidok jellemzően növényi forrásban (sárgarépa, paradicsom, saláta, répa, gyümölcs) találhatók, a zöldségek, gyümölcsök festékanyagában találhatók. Közülük a béta-karotin a leghatékonyabb: fő feladata a káros szabad gyökök hatástalanítása. A karotinoidokból a szervezet állítja elő az A-vitamint és a májban raktározza azt.
A kutatások szerint az A vitamin csökkenti a kanyaró miatti halálozási arányt, megelőzi a rák bizonyos típusait, segíti az emberi test növekedését és fejlődését, illetve erősíti az immunrendszer funkcióját.
A szem egészségéért
Az A vitamin a látással és a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében fontos. A farkasvakság, az éleslátás hiánya és több más szembetegség kezelése mellett ajánlott a nagyobb A-vitamin bevitele.
A vitaminra a szervezetnek elsősorban egy pigment előállításához van szüksége, amely a sötétben, szürkületben való látást teszi lehetővé.
A szép bőrért
Fontos szerepe van továbbá a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr megőrzésében, a szervezet immunválaszában is elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését.
Az A vitamin továbbá segíti a pattanások eltüntetését és védi a nyálkahártyát.
Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, két formája:
- retinol: állati eredetű,
- karotinoid:(karotin) növényi eredetű élelmiszerekben található meg.
Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin lévén a májban raktározódik.
Zsírban oldódó vitaminok
- A-vitamin (retinol)
- D3-vitamin (kolekalciferol)
- E-vitamin (alfa-tokoferol)
- K1- és K2-vitaminok (fillokinon, menakinon)
Zsírban oldódó vitaminok – hogyan építsük be a táplálkozásunkba
Miben található meg az A-vitamin?
Ezekben az élelmiszerekben van a legtöbb A-vitamin
Természetes A-vitamin források:
- belsőségek (máj, vese, szív, stb.)
- tej és tejtermékek
- tengeri halak
- tojássárgája.
Provitaminját, a növényi karotint tartalmazza nagy mennyiségben:
- sárgarépa
- paraj
- sütőtök
- kajszi- és sárgabarack
- sárgadinnye
- paprika
Felszívódását segítő tényezők: kevés olaj vagy zsiradék.
A-vitamin hiány
Néhány hiányállapot, testi tünet, mikor a szervezetnek A-vitaminra van szüksége:
- szürkületi vakság
- szem szaruhártyájának kiszáradása
- fertőzésérzékenység
- a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai
- lassú gyermekkori növekedés
- a fogzománc lassú kialakulása gyermekkorban
Vitaminhiány esetén már napi 1 sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. Ha azonban nagyobb mértékű vitaminpótlásra van szükség, A-vitamint is tartalmazó multivitamin készítmények formájában vagy retinol tartalmú étrenddel tudjuk a hiányt csökkenteni.
A két véglet: hiány és túlzott bevitel
Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!