A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában. Az általános vitaminszükséglet kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással fedezhető. Nem megfelelő táplálkozás esetén szükségünk lehet különböző vitaminkészítmények szedésére, viszont ezek mértéktelen használata esetén, egyes vitaminokból túladagolás jöhet létre. Ez ugyancsak súlyos tünetekkel járhat, ezért próbáljuk meg vitaminszükségletet elsősorban vitaminokban gazdag táplálékokkal fedezni!

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K

Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk időlegesen tudja raktározni. A vízben oldódó vitaminokat naponta pótolni kell !

BIOELEMEK

Az ásványi anyagokat bioelemeknek is nevezzük, mert nélkülözhetetlenek az élethez, akárcsak a vitaminok. Szükség van rájuk a hormonok, enzimek felépítéséhez is. És egy fontos dolog: nemcsak a mennyiségük, hanem az egymáshoz való arányuk is fontos! Néhány példa: ha 25 rész vasra nem esik 1 rész réz, akkor a szervezet nem tudja felhasználni. A csontban a kalcium és foszfor aránya 2:1 a kellő szilárdság és rugalmasság miatt. Ha a kalciummagnézium aránypárban túl alacsony a magnézium, az rákra hajlamosít.

Az ásványi anyagok a szervezetünk nagyon fontos építőkövei! Azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nél nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makro elemeknek nevezzük. Amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen, mikroelemeknek,vagy nyomelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk tömegének, átlagosan 4-5%-át teszik ki.

KALCIUM

Feladata a szervezetben: Erős csontokat és egészseges fogakat biztosít, gondoskodik a szabályos szívverésről, enyhíti az álmatlanságot, közreműködik a vas felszivódásában, segíti az idegrendszer működését különösen az ingerületeket, a szervezetet védő falósejtek működését is aktivizálja.

Felszívódásához D-vitaminra van szüksége, hiányában túlérzékenységi reakciók léphetnek fel, (allergia), gyengül a szervezet ellenállóképessége,
az érfalak gyengébbek, véráteresztő képességük fokozottabb.

Legfőbb természetes forrásai: tejtermékek, szójabab, mogyoró, dió, napraforgómag, bab, zöldfőzelékek, petrezselyemzöld, méz, mák, cékla, retek, brokkoli…

MAGNÉZIUM

Feladata a szervezetben: segít a depressziót lekűzdeni, segíti a szív- és keringési rendszert, segít megakadályozni a kalcium lerakódását, a vese- és epekövek keletkezését, fokozza a stressztűrő képességet.
Idegek és izmok működéséhez nélkülözhetetlen. Fontos szerepe van a vércukornak energiává alakításában. Szükség van rá a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúlyhoz, valamint a C-vitamin anyagcseréjéhez.

Felszívódását a B-vitaminok segítik, alkoholistáknál kiürül a szervezetből, ezért depresszióra hajlamosabbak. A magnézium elsősorban a vizelettel ürül ki a szervezetből. Ha magnézium hiány lép fel, fokozott görcskészség, gyenge és aritmiás (a szív működése /dobogása/ nem ritmusos) szívműködés jöhet létre. Ehhez társulhat még álmatlanság, idegességre való hajlam, magas vérnyomás, székrekedés, depresszió és gyenge izomműködés.

Legfőbb természetes forrásai: füge, citrom, kukorica, mandula, dió, magvak, sötétzöld főzelekfélék, teljeskiörlésű kenyér, Graham-liszt, barnarizs, zabpehely, hüvelyesek.

FOSZFOR

Feladata a szervezetben: elősegíti a növekedést és a gyógyulást, energiát szolgáltat a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréje révén, csökkenti az izületi gyulladásos fájdalmakat, egészségesen tartja a fogínyt és a fogakat.

Legfőbb termeszetes forrasai: teljes gabonaszemek, tojás, dió, magvak.

FLUOR

Feladata a szervezetben: fluor a fogzománc, dentim képződéséhez szükséges, és a csont állomány felépítésében játszik szerepet. Leginkább a vízből, teából, almaborecetből, burgonyából, növényi magvakból és a fogkrém által tartalmazott fluorid mennyiségből juthatunk az utánpótláshoz, illetve mivel a halak csontozatában is megtalálható a fluor, így pl. a szardínia elfogyasztásából is. Terhesség és szoptatási időszakban megnő a szervezet fluor igénye (napi igény kb. 1,5 mg), kisgyermekek esetében pedig fontos, hogy még a fogzás beindulása előtt megfelelő legyen a szervezet fluorid tartalma, mert ekkor biztosítható leginkább a fogakra gyakorolt megfelelő hatása (szuvasodás elleni hatása kb. 60% – os védelmet nyújt!).
A fluor túladagolása semmiképpen nem ajánlott, mert csontkárosító és vesekárosító hatása lehet, egyben az idegrendszerre és az izomszövetekre is káros hatást gyakorolhat, illetve működési zavart okozhat.

CINK

Feladata a szervezetben: meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását, eltünteti a körmökről a fehér foltokat, segíthet a meddőség és prosztatapanaszok elhárításában, fokozza a növekedést és a szellemi frissességet, csökkenti a koleszterin lerakódásokat. Elősegíti az inzulin kepződését, fontos a vér stabilitásához.

A cink az kb. 70 féle enzim aktiválásában játszik szerepet. Pl a vörösvérsejtekben, vagy a hasnyálmirigyben, de fontos az inzulinszintézisben, továbbá a szénhidrát anyagcserében a glukóz lebontást végző enzimek működésében is. Fontos Zn forrás a hús, a máj, a tej, tésztafélék, a tojás és a burgonya, a napraforgómag, a tökmag, lencse, borsó, sárgarépa, spenót, kelvirág, karfiol. A szervezet cink tartalma kb. 2-3 g, a napi igény felnőttekben kb. 10-15 mg, terhesség és szoptatás idején azonban több lehet. A súlyos cink hiány tünetei a növekedési zavar (gyermekek esetében), a fertőzésekre való hajlam, a vérszegénység, a heresorvadás és az ízérzés csökkenése. A cinknek fontos szerepe van a sejtek regenerációjában, a sebgyógyulás folyamatában és a növekedésben. A cink számos enzim alkotórésze, és szükséges a bőr egészségének fenntartásához is.

Legfőbb természetes forrásai: búzacsíra, tökmag, tojás, mustár, lencse, borsó, barnakenyér, karfiol, kelbimbó, spenót, répa, hús, máj, tej.

KLÓR

Feladata a szervezetben: segíti az emésztést, megőrzi a ruganyosságot. Az ivovízek klórozása fertőtlenítésre szolgál. A növenyi anyagok természetes bomlásából keletkező szerves humuszsavakkal a klór az ivóvízben
rákkeltő kloroformot kepez. Kutatások szerint kapcsolat van a klórozott víz fogyasztása és az emesztő-, illetve kiválasztórendszer rákos megbetegedése között. A klórozott víz fogyasztása tönkreteszi az E-vitamint, és elpusztítja a bélbaktériumokat.
Ahol klórozott víz van, joghurt, és teljes kiörlésű gabona, kenyér fogyasztasa
javasolt.
Legfőbb természetes forrásai: asztali só, olajbogyó, tengeri moszat

KOBALT

Feladata a szervezetben: a B12 vitamin alkotórésze, a vörösvértestek kepződésében vesz rész.

Legfőbb természetes forrásai: tej, és a bélbaktériumaink termelik, (valamint a B12 tartalmú feketenádalytő és lucernacsíra).

RÉZ

Feladata a szervezetben: elősegíti a vas felszívódását, nélkülözhetetlen a C
-vitamin felhasználásához, fokozza a vérerek rugalmasságát, javítja a sejtlégzést.

A réz szükséges az enzimek, a csontok, a kötőszövet és a vörösvérsejtek kialakításához.

Legfőbb természetes forrásai: szárazbab és borsó, teljes búza, csiperkegomba, ribiszke

VAS

Feladata a szervezetben: a rézzel, kobalttal, mangánnal és C-vitaminnal együtt tud hasznosulni, a B-vitaminok megfelelő képződéséhez szükséges, elősegíti a növekedést, megakadályozza a fáradtságot, vashiányos vérszegénységet, visszaadja a bőr jó tónusát. A vas fontos összetevője az oxigén felvételéért és a szövetekhez történő szállításáért felelős hemoglobinnak és az izomsejteknek.

A vörösvérsejtek képződése szorosan összefügg a szervezet vasforgalmával. Jól hasznosítható vas forrás a hús és a máj, a zöldségekből (spenót, savanyú káposzta, mák, mogyoró, dió, napraforgómag, vargánya, zabpehely, kakaó, csipkebogyó, vörös-és feketeribiszke, száraz bab, lencse, szójaliszt, tojás sárgája, cékla, barna rizs, datolyaszilva, sütőtök, csípős paprika) A vas a nyombélből szívódik fel, a felszívódás üteme a szervezet szükségletének megfelelően alakul (egyensúlyi helyzetben a férfiakban 1 mg, nőkben 2,5 mg naponta), feltéve, hogy a táplálék elégséges vas ásványi anyag mennyiséget tartalmazott. Általában 10x annyi vasat kellene fogyasztani (naponta kb. 15-20 mg), mint amennyinek a felszívódásra szükség van. A vas felszívódás ütemének szabályozására az ad lehetőséget, hogy a bélből csak akkor szívódik fel, ha egy, a bélhámsejtben lévő fehérjéhez kötődik először.

Legfőbb természetes forrásai: mák, dió, spárga, spenót, cékla, sütőtök, bab, zabpehely, legjobban a savanyúkáposztából tudja a szervezet felvenni.

MANGÁN

Feladata a szervezetben: nagymértékben fokozza a vas hatását. Vas, réz és mangán együttesen végzik a vérképzést, szükséges az enzimek működéséhez, a pajzsmirigy hormonjához. A kórokozok elleni védekező-anyagok termeléseben vesz reszt, tamogatja a máj és vese méregtelenítő munkáját. Elősegíti a normális izomreflexeket, csökkenti az idegek ingerelhetőségét.

Legfőbb természetes forrásai: dió, zöld levelű főzelékfélék, borsó, répa, szemes gabona, cékla, petrezselyemzöld, az augusztusi friss zöldségek.

KÁLIUM

Feladata a szervezetben: oxigént juttat az agyba, segít a test salakanyagainak kiüritésében, vérnyomás csökkentésében, allergiában. A nátriummal együtt szabályozza a szervezet vízegyensúlyát, normalizálja a szív ritmusát, a sejtek belsejében található. Gyógyszeres vízhajtáskor ürül. Ha a vízhajtást gyógyteával és zöldségfélékkel végezzük, akkor káliumpótlasról nem kell gondoskodnunk, mert ezek nem ürítik ki a káliumot a szervezetből.

A Na és K szint, illetve ioncsere szoros összefüggésben van egymással, biztosítva ezzel a sejtek közötti ozmótikusnyomásviszonyokat (só-víz háztartás).

Legfőbb természetes forrásai: paradicsom, zsázsa, zöld levelű főzelékfélék, napraforgómag, krumpli, hüvelyesek, dió, mák

NÁTRIUM

Biztosítja az idegek és az izmok megfelelő működését. A sejtek közti térben helyezkedik el túlnyomórészt. Általában túlfogyasztástól kell tartanunk. Keménnyé teszi az ereket, magas vérnyomást, vesebajt, agyvérzést okozhat. Egy hindu közmondás szerint mindenki egy sóadaggal születik. Ha azt elfogyasztottuk, meghalunk. Csökkenthetjük a sófogyasztásunkat, ha étrendunkbe nagyobb rész nyers ételt iktatunk. (Bizonyára mindenki észrevette, hogy példaul a nyers sárgarépát só nélkül élvezetesnek, megfőzve viszont sótlannak érezzük.) Kerüljük a sóval tartósított élelmiszert, a konzerveket, mert azokban sokkal tobb sót találunk a kelleténél.

A nátrium olyan kationja a szervezetnek, melynek fő funkciója a szervezet só-víz háztartásának az egyensúlyának fenntartásában nyilvánul meg. A só-víz háztartás a felvett és leadott só-víz mennyiségének viszonyát jelenti, melynek szerepe a belső környezet állandóságának fenntartása pH sav-bázis egyensúly, ozmózis, azaz a sejtek közötti tereknek megfelelő nyomásviszonyainak. 

JÓD

Feladata a szervezetben: a jód nélkülözhetetlen a magzat testi és szellemi fejlődéséhez, szerepet játszik az alapanyagcsere szabályozásában és fontos alkotórésze a pajzsmirigyhormonnak. A jódnak fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban, a növekedésben és az idegrendszer működésében, mivel a pajzsmirigyhormonok központi szerepet játszanak a sejtek életműködésének és anyagcseréjének szabályozásában.
A táplálékkal (pl. spenót, tengeri halak, jódozott só, tengeri hínárban, nagy barnamoszatban) illetve a vízzel és a jódtartalmú ásványvízzel bekerült jodid 90%-át a pajzsmirigysejtek veszik fel, és egy, a sejtben képződött fehérjébe (tireoglobulin) építik be.

KÉN

Feladata a szervezetben: az egészséges haj, bőr és körmök felelőse, segít az agy normális működéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásában, a B-vitaminokban a szervezet anyagcsere-folyamatait szabályozza.

Legfőbb termeszetes forrasai: szárazbab, tojás, káposzta.

SZILÍCIUM

Feladata a szervezetben: nagyobb mechanikai ellenálló képességet ad a kötőszövetnek, inaknak, szalagoknak, csont, bőr, haj állapotáért felel, immunrendszert erősít.

Legfıbb termeszetes forrasai: főzőtök, fokhagyma, karfiol, répa, saláta, uborka, zsúrló, apróbojtorján.

SZELÉN

Feladata a szervezetben: közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását, így bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben védelmet nyújt. Antioxidáns, lassítja a szövetek öregedését.

A szelén amellett, hogy fontos enzimalkotó, antioxidáns hatása is ismert, vagyis megköti a szervezetben keletkező, káros hatású szabadgyököket. A szelén elsődleges szerepe a szervezetben a sejthártya stabilizálása, és antioxidáns funkciója, azaz hatékonyan részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében. A szelén ásványi anyag nagymértékben részt vesz a szervezet ellenálló képességének növelésében, és a stressz csökkentésében, egyben széles körben vizsgálják daganat ellenes és a káros sugárzás elleni hatását. A daganatos sejtek növekedését gátolják, ill. a rákkeltő sugárzásokkal szemben növelik a szervezet ellenálló képességét.A szervezet töményebb mennyiségben főleg a májban, vesében, körömben és a fogzománcban halmozza fel a szelént a táplálékokból,

Legfőbb természetes forrásai: búzacsíra, korpa, hagyma, paradicsom, brokkoli.

VITAMINOK

A-VITAMIN

A hámsejtek felelőse. A bőr, a gyomor-, a légutak-, a bélcsatorna-, a belső üreges szerveket bélelő nyálkahártya épségéért felelős, természetes táplálkozás alkalmával A-provitaminként kerül a szervezetbe, amit tárol, és szükség szerint tud átalakítani az egészséges máj. Túladagolása csak vitaminkészítmény formájában lehetséges. Zsírban oldódó vitamin. Az A-vitamin B-vitaminokkal, D-vitaminnal, E-vitaminnal, kalciummal, foszforral és cinkkel együtt hat legjobban. A májban tárolt A-provitamin (az A-vitamin elővitaminja) felszabadulásához cinkre van szükség.

Feladata a szervezetben: segíti a szemet, megrövidíti a betegségek időtartamát, segít eltüntetni az öregségi foltokat, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat, a fogínyt. Segít megvédeni a C-vitamint az oxidáció ellen.

 • Javítja a gyengén látást, szürkületi (farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy szerepe.
 • Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
 • Lerövidítheti a betegségek lefolyását.
 • A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban.
 • Segíti az öregedéssel járó májfoltok eltűnését.
 • Erősíti a csontok fejlődését, gyorsítja a növekedést.
 • Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
 • Külsőleg alkalmazva az ótvar, a kelések, a furunkulusok és a nyílt fekélyek kezelésénél tesz jó szolgálatot.
 • Ajánlott napi adag: 50 mg
 • Azoknál, akik koleszterin csökkentő gyógyszereket vagy készítményeket szednek, kevesebb A vitamin tud felszívódni, náluk a kiegészítés ajánlott.

Legfőbb természetes forrásai: sárgarépa, zöld és sárga színű főzelékfélék, máj, tojás, tejtermékek, sárga gyümölcsök, sütőtök, sárgabarack, cékla.

Felszívódása függ az együtt elfogyasztott zsiradéktól.

B1-VITAMIN (TIAMIN)

Feladata a szervezetben: segíti a szénhidrátok emésztését, javítja a szellemi tevékenységet, fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését. A cukorfogyasztók, dohányosok, alkoholisták többet igényelnek, mert náluk gyorsan elbomlik.

 • Víz oldékony, naponta pótolandó vitamin típus.
 • A B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
 • A B1-, B2-és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
 • Műtét, betegség és stressz alatt, nagyobb a szervezet szükséglete.
 • Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
 • Ajánlott napi adag: 50 mg
 • Aki sok cukrot fogyaszt, dohányzik vagy iszik, jóval több B1 vitaminra van szüksége.

Legfőbb természetes forrásai: barnarizs, zabliszt, barnakenyér, Graham-liszt, korpás búza, legtöbb zöldségféle, máj, magvak, tojássárgája, szárított élesztő, amerikaimogyoró, tej

B2-VITAMIN (RIBOFLAVIN)

Feladata a szervezetben: támogatja a bőrt, hajat, körmöt, elősegíti a száj, ajak, nyelv gyógyulását, javítja a látást, anyagcserében közreműködik. Stresszállapotban megnő az igeny, hő és savak hatására nem megy tönkre.

Valamennyi B vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítményekkel.

 • Vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin.
 • A B2 vitamin hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre.
 • Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra.
 • Egészségesebbé válik tőle a bőr a haj és a körmök.
 • Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást.
 • G vitamin néven is ismert.
 • Ajánlott napi adag: 50 mg
 • Ha kevés húst vagy tejterméket fogyaszt, növelje B2 vitamin bevitelét.
 • Legjobban a B6 vitaminnal együtt adva hat.

Legfőbb természetes forrásai: tej, élesztő, máj, vese, hal, tojás, leveles zöldfőzelék, gabonafélék, búzacsíra, barna kenyér, gyümölcsök.

B3-VITAMIN (NIKOTINSAVAMID)

Feladata a szervezetben: szénhidrat anyagcsere, sejtlégzés, majvédő hatasú.

 • A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
 • Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
 • Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
 • Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
 • A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
 • Segíti az emésztőrendszerünk működését
 • Gyulladás gátló hatása van és csökkenti a szervezet inzulin igényét
 • Csökkenti a koleszterin szintet
 • Megőrzi a bőr szépségét
 • Ajánlott napi adag: gyermekeknek kortól függően 8 és 15 mg között, Felnőtteknek 15 és 20 mg-ra tehető

Legfőbb természetes forrásai: teljes gabonamagvak, zöldbab, borsó, karalábé, tej, élesztő, csírák, mogyoró, aszalt gyümölcsök, burgonya, leveles zöldségek, hal, tojás, máj,  húsok

B5-VITAMIN (PANTOTENSAV)

Feladata a szervezetben: szülést késlelteti, máj, bél és a bőr funkcióit javítja.

 • Segíti a zsírsavak szállítását és felhasználható energiává történő átalakítását
 • Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
 • Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
 • Hiánya haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet.
 • A Pantoténsavfontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében.
 • Herpesz megszüntetésében is szerepet játszik.

Ajánlott napi mennyiség: gyermekeknek koruktól függően 2 és 6 mg között, míg felnőtteknek 6mg a napi szükséglet.

Legfőbb természetes forrásai: tej, teljes gabonamagvak, élesztő, rizskorpa, barnarizs, hüvelyesek, húsok, máj, vese, különösen a karfiolban, avokádóban, lazacban, csirkében, tojássárgájában, illetve a sajtokban.

B6-VITAMIN (PIRIDOXIN)

Feladata a szervezetben: fehérje anyagcsere, vérképzés, megakadályoz ideg- és bőrbetegségeket.

 • Víz oldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitamin készítménnyel.
 • Megnő a B6 vitamin szükségletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
 • Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
 • B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjon.
 • Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
 • Enyhíti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
 • Természetes vizelethajtó szerként működik.
 • Ajánlott napi adag: 50 mg
 • Ez a vitamin B1-, B2, B5, C vitaminnal és Magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbben a hatását.

Legfőbb természetes forrásai: búzakorpa, búzacsíra, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, káposzta, marhahús, tojás.

B12-VITAMIN (HIDROXOCOBALAMIN)

Feladata a szervezetben: elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, így megelőzi a vérszegénységet, fokozza a gyermek növekedését és étvágyat, növeli a szervezet energiáját, egészségesen tartja az idegrendszert, javitja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó képességet.

 • Víz oldékony és igen kis adagokban hatásos.
 • Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben.
 • Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
 • Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.
 • Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező-és egyensúlyozó képességet.
 • Vegetáriánusok akik nem fogyasztanak tojást és tejtermékeket azok pótlására szorulnak.
 • Aki rendszeresen kirúg a hámból és sokat iszik, annak számára a B12 vitamin bevitele elengedhetetlen.
 • Nőknek segíthet a menstruációk alatt és közvetlen előtte.

Legfőbb természetes forrásai: tojás, tejtermék, lucernacsíra, feketenadálytő, máj, vese, marha és sertéshús.

B13-VITAMIN (OROTSAV)

Ásványi anyag transzport-vitamin, felfedezése jelentős előrehaladást jelentett az ásványi anyagokkal való gyógyítás területén. Felismerték, hogy a szervetlen ásványi anyagoknak szerves molekulákhoz kell kötődniük, hogy jól felszívódhassanak és eljuthassanak rendeltetési helyükre a szervezetben. Stabil szerves kötés nélkül a szervetlen ásványi anyagoknak csak 1-9 %-a szívódik fel.

Legfőbb természetes forrásai: gyökérzöldségek, tejsavó

B17-VITAMIN (AMYGDALIN)

Feladata a szervezetben: Pusztítja a ráksejteket, a normális sejtekre nem mérgező. Számos kutató rákellenes vitaminnak tartja.

Legfőbb természetes forrásai: köles, csírázó lucerna, lencse, almamag, sárgabarackmag, szilvamag, körtemag, keserűmandulamag (naponta 5-10 szem).

FOLSAV (FOLACIN)

Feladata a szervezetben: elősegíti a fehérjék anyagcseréjét, nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához. Véd a bélparaziták, és az ételmérgezések ellen.

Legfőbb természetes forrásai: sötétzöld levelű fözelékfélék, sárgarépa, tojássárgája, sárgabarack, tök, bab, teljes búza- és rozsliszt.

C-VITAMIN

Feladata a szervezetben: szabalyozza a sejtanyagcserét, érleli a vörösvérsejteket, részt vesz a mellékvesehormon képzésében, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben, immunanyagok termelését segíti, a falósejtek baktériumokat bekebelező képességét növeli, stressz ellen véd. A dohányzás bontja, a stressz fogyasztja a C-vitamin készletet! Napi adagja 60 mg, de minden szál elszívott cigaretta 25-150 mg C-vitamint tesz tönkre! Segít megakadályozni a nitrozaminok (rakkeltő anyagok) kepződését.

 • Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
 • Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
 • Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozz az immunrendszer működését.
 • Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
 • Nagyobb mennyiségben hashajtóként hat.
 • Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
 • Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
 • Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
 • Megakadályozza a skorbut kialakulását.
 • Ajánlott napi adag: 500 -1000 mg

A C-vitamin a gyomor ételtartalmától függően 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből – viszont fontos, hogy a vérben állandóan magas C-vitamin koncentrációt biztosítsunk – ezért az optimális hatás céljából nyújtott felszívódású C-vitamin készítmény használata javasolt.

Legfőbb természetes forrásai: friss zöldség, gyümölcsök, savanyított káposzta, paprika, paradicsom, lucernacsíra, karfiol, krumpli, feketeribiszke, citrusfélék.

A C-vitamin hőerzekeny, de csak a szintetikus C-vitamin bomlik le már 70 C-
fokon, az élő táplálékban más anyagokkal együtt fordul elő, amelyek védik. Ezért például a csipkeszörp – holott főzve készül – mégis tartalmaz C-vitamint.

D-VITAMIN (KALCIFEROL)

Feladata a szervezetben: a bélből való kálciumfelvételt és a csontépítést szabályozza. Növényi olajokban elővitaminja található, ami a napfény hatására – a szervezet szükségletei szerint – alakul át D-vitaminná. Túladagolása káros, de csak gyógyszerrel lehetséges.

 • Egy nagyon speciális, zsír oldékony vitamin. Nem táplálékkal jut hozzá a szervezet, hanem állati illetve növényi eredetű provitaminokból alakul ki magában a szervezetben (D2 vitamin).
 • A D3 vitamin pedig a bőrben napfény hatására képződik.
 • Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D vitamin a zsírokkal együtt szívódnak fel a vékonybélből.
 • Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését.
 • Fokozza az A vitamin felszívódását.
 • Ajánlott napi adag: 400 NE (10qg)
 • D vitamin hatása A-és C-vitaminnal, kalciummal és foszforral érvényesül a legjobban.

Legfőbb természetes forrásai: csiperkegomba, zabpehely, tejtermékek, olajosmagvak, hidegen sajtolt olajok, halmáj olaj, szardínia, hering, tonhal, lazac

E-VITAMIN (TOKOFEROL)

Feladata a szervezetben: megőrzi a fiatalságot, késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést, az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen, megakadályozza a véralvadékok keletkezését, illetve elősegíti azok oldódását, mérsékli a fáradtságot, gátolja az izületek körüli hegesedések keletkezését. “Termékenység-vitamin”.

 • Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
 • Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
 • Az A vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegő szennyeződés káros hatásaival szemben.
 • Megakadályozza a véralvadékok képződését illetve segíti azok lebomlását.
 • Csökkenti a fáradtságot.
 • Megakadályozz a durva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
 • Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
 • Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
 • Enyhítheti a lábikra-és lábizom görcsöket.
 • Ajánlott napi adag: 400 NE
 • Ha rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt, több E vitaminra van szüksége.

Legfőbb természetes forrásai: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, teljes gabonamagvak, spenót, korpás búza, tojás.

F-VITAMIN (LINOLSAV)

Feladata a szervezetben: segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az artériákban, egészségesen tartja a bőrt és a hajat, kálciumot juttat a sejtekbe, segíti a fogyást a telített zsírok elégetése réven.

 • Segíti a szervezetben a Telített zsírok elégetését
 • Befolyással van a belső elválasztású mirigyek működésére, kalciumot juttat a szervezetünkbe
 • A koleszterin lerakódását megakadályozza az érfalakon
 • Megelőzi a szív-és érrendszeri betegségeket
 • Elősegíti a növekedést, és a szervezet más élettani folyamatait
 • Mivel segít elégetni a telített zsírokat, így kiemelt szerepet játszik a fogyás folyamatában
 • A bőr és a haj egészséges képződéséhez, növekedéséhez hozzájárul
 • Ajánlott napi beviteli mennyiség: a telítetlen zsírsavak napi beviteli mennyisége felnőttek számára 400mg körül mozog.

F vitamin – Legfőbb természetes forrásai:  hidegen sajtolt növényi olajok, (búzacsíra-, napraforgó-, szója-, mogyoróolaj), dió, mandula, avokádó, busábol készített halolaj-kapszula, Ligetszépe olaj.

H-VITAMIN

Feladata a szervezetben: A B vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek. Olyan zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és a szőrzet épségének biztosításában. A szervezet anyagcsere folyamataiban játszik még szerepet.

 • A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen előnyös lehet számukra.
 • A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is védelmet biztosít
 • Enyhíti az izomfájdalmakat
 • Hozzájárul az ekcéma, a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben.

H vitamin – Legfőbb természetes forrásai: mogyoró, mandula, dió, szezámmag, sertésmáj, túró, vese, élesztő, tojássárgája, zöldségek többségében is előfordul, karfiol, hántolatlan rizs, spenót

K-VITAMIN (FILLOKINON)

Feladata a szervezetben: segít megakadályozni a belső vérzéseket. Mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget. Elősegíti a megfelelő véralvadást, résztvesz a protrombin képzésében.

 • A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni
 • Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
 • Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési-és az érrendszert
 • Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen
 • Ajánlott napi beviteli mennyiség: Mivel szervezetünk körülbelül a napi szükséges beviteli mennyiség 80%-át barátságos bélbaktériumok által előállítja, így 70 és 80 mikro grammnyi K vitamin bevitele szükséges naponta normál esetben.

K-vitamin – Legfőbb természetes forrásai: joghurt, tej, lucerna, szójaolaj, leveles zöldfőzelékek, paradicsom, káposzta, brokkoli, paraj, májj, bélbaktériumok is termelik.

L-VITAMIN (BIOFLAVONOID)

Feladata a szervezetben: Igen kiemelkedő szerepet játszanak az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetünkben történő felszívódásának.

 • A bioflavionodokszedése C vitaminnal együtt, felerősítik egymás hatását
 • Emellett gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai is vannak
 • Bioflavionodok felelősek a vérfalaink erősségéért, szilárdságáért
 • Az epe működésében is szerepet játszanak, segítik azt, és csökkenti a koleszterinszintet
 • Segítenek a Bioflavionodokaz ödéma kezelésében
 • Csökkentik a Bioflavionodok a trombózis veszélyét és az érelmeszesedés kockázatát
 • Kedvezően befolyásolják a zsír-és a koleszterin anyagcserét, valamint az enzimrendszerek működését

L vitamin Bioflavonoidok – Legfőbb természetes forrásai: Citrusfélék mint például citrom, narancs, grapefruit, emellett a csipkebogyó, sárgabarack, cseresznye, szeder, fekete ribizli, szőlő, szilva, paprika.

P-VITAMIN (PERMEABILITASI VITAMIN)

Feladata a szervezetben: megakadályozza, hogy az oxidació tönkretegye a C-vitamint, erősíti a kapillarisok falát, ezáltal véd a véraláfutások ellen, segít a fertőzésekkel szembeni rezisztencia kialakulásában.

Legfőbb természetes forrásai: citrusfélék (citrom, narancs) terméshéjának fehér rétege és a gerezdek elválasztó fala, sárgabarack, hajdina, szeder, cseresznye, csipkebogyó, fekete ribiszke.

T-VITAMIN (TROXERUTIN)

A T vitamin troxerutin-ról, eddig annyi ismert, hogy csökkenti az ödéma okozta tüneteket és emellett fontos szerepet tölt be a vérzékenység megakadályozásában.

 • Az orvostudomány még nagyon keveset tud erről a vitaminról, a javasolt napi felvételi mennyiséget, adagot pedig még nem határozták meg emiatt.
 • Megtalálható a T vitamin a tojás sárgájában, és a szezámmagban is.

U-VITAMIN (METILMETIONIN)

Feladata a szervezetben: elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását.

 • Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását
 • Megelőzi illetve megszünteti a külső és a belső gyulladásokat egyaránt
 • Gyógyítja a cukorbetegséget is, tüneteit enyhíti
 • A külső és a belső fekélyeket hegmentesen szünteti meg
 • Nőknek különösen ajánlott, mivel segít bizonyos nőgyógyászati jellegű problémák kezelésénél
 • Gyógyítja az aranyeret
 • Segíti, erősíti az immunrendszert
 • Gyengíti az alkohol-és a kábítószer függést, így ilyen esetekben mindenképp fokozott a beviteli mennyiség, melyet természetesen orvos ír elő
 • A szervezet méregtelenítő funkcióit erősíti fel
 • Kondicionálja a legyengült szervezetünket

Legfőbb természetes forrása: nyers kaposzta.

Sok vitamint a beleinkben lakó baktériumok előállítanak. Sajnos az antibiotikumok tönkreteszik a bélflórát, ezért ilyen esetben a vitaminok pótlásáról célszerű gondoskodni, illetve a bélflóra mielőbbi helyreállítása érdekében lépéseket kell tennünk.