Guacamole avokádókrém elkészítése

Imádom az avokádót: semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők belőle, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben is! Vásárlásánál arra ügyeljünk, hogy elég érett legyen: akkor jó, ha héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. Ha még kemény, de akciós, akkor is vegyük meg: néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett.

A guacamole tortilla chips-szel igazán finom nassolnivaló összejövetelekhez, vagy otthoni filmnézéshez. Többféle recept létezik, én is kipróbáltam sokat, de itt a kedvencem (aki nem szereti a csípőset csökkentse le a chilipaprika mennyiséget, mert csípős lesz): 

Előkészületi idő: 20 perc
Főzés: 0 perc
Kész: 20 perc alatt
 

Hozzávalók 4 főre

  • Érett avokádó 3 db
  • Hagyma 1 db nagy (lila vagy vörös)
  • Zöld chilipaprika, 1-2 db (Jalapeno)
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Chilipor 1 teáskanál
  • Fél citrom (vagy lime) leve
  • Paradicsom 1 db (nagy)
  • Só 1 teáskanállal
  • Tortillachips

Elkészítés

1Felkockázzuk az avokádót (lásd a képeken hogyan), apróra szeljük a hagymát és a chilipaprikát. A Jalapeno nagyon csíp, minél kevésbé érintkezzünk a paprikával szeletelés közben, és még véletlenül se nyúljunk a szemünkbe! Egy nagy tálba teszünk mindent, ebben fogjuk elkeverni az összes alapanyagot kenhetőre.

2A fokhagymákat is megpucoljuk és belereszeljük. Belefacsarjuk a fél citrom levét, majd megspékeljük egy kis őrölt chiliporral és sózzuk. Turmix segítségével kenhető állagúra keverjük. De villával is elvégezhető ez a lépés, tovább fog tartani és kicsit darabosabb lesz, ami végülis nem baj. Rusztikus az új divat!

Avokádókrém kész

3Ha készen van, hozzákeverjük az apróra kockázott paradicsomot is.

A sütőt előmelegítem, 200 fokra, majd szépen elhelyezem a tepsin a tortillachipset, megfújom extra szűz olívaolaj spray-el és betolom. Hamar aranybarnára pirul, ekkor vegyük ki, figyeljük, ne égjen meg! Mikor elkészült, még forrón sózzuk meg finoman.

Én mindig félreteszem az avokádó magját és csíráztatom, hogy ilyen gyönyörűség legyen belőle, de sajnos nálam fél évnél tovább még egy sem bírta..

Avokádó fa
Avokádó csíráztatása fogpiszkálók segítségével. A lényeg: csak az alsó harmadát érje mindig a pohár víz. Előbb-utóbb kicsírázik.

Talán majd most!

 

Jó étvágyat az avokádókrémhez! Pirítóssal is finom.

Avokádókrém (Guacamole) elkészítése

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..