Imádom az avokádót: semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők belőle, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben is! Vásárlásánál arra ügyeljünk, hogy elég érett legyen: akkor jó, ha héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. Ha még kemény, de akciós, akkor is vegyük meg: néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett.
A guacamole tortilla chips-szel igazán finom nassolnivaló összejövetelekhez, vagy otthoni filmnézéshez. Többféle recept létezik, én is kipróbáltam sokat, de itt a kedvencem (aki nem szereti a csípőset csökkentse le a chilipaprika mennyiséget, mert csípős lesz):
- Előkészületi idő: 20 perc
- Kész: 20 perc alatt
Hozzávalók 4 főre
- Érett avokádó 3 db
- Hagyma 1 db nagy (lila vagy vörös)
- Zöld chilipaprika, 1-2 db (Jalapeno)
- Fokhagyma 2 gerezd
- Chilipor 1 teáskanál
- Fél citrom (vagy lime) leve
- Paradicsom 1 db (nagy)
- Só 1 teáskanállal
- Tortillachips
Elkészítés
- Felkockázzuk az avokádót (lásd a képeken hogyan), apróra szeljük a hagymát és a chilipaprikát. A Jalapeno nagyon csíp, minél kevésbé érintkezzünk a paprikával szeletelés közben, és még véletlenül se nyúljunk a szemünkbe! Egy nagy tálba teszünk mindent, ebben fogjuk elkeverni az összes alapanyagot kenhetőre.
- A fokhagymákat is megpucoljuk és belereszeljük. Belefacsarjuk a fél citrom levét, majd megspékeljük egy kis őrölt chiliporral és sózzuk. Turmix segítségével kenhető állagúra keverjük. De villával is elvégezhető ez a lépés, tovább fog tartani és kicsit darabosabb lesz, ami végülis nem baj. Rusztikus az új divat!
- Ha készen van, hozzákeverjük az apróra kockázott paradicsomot is. A sütőt előmelegítem, 200 fokra, majd szépen elhelyezem a tepsin a tortillachipset, megfújom extra szűz olívaolaj spray-el és betolom. Hamar aranybarnára pirul, ekkor vegyük ki, figyeljük, ne égjen meg! Mikor elkészült, még forrón sózzuk meg finoman.
Én mindig félreteszem az avokádó magját és csíráztatom, hogy ilyen gyönyörűség legyen belőle.
![](https://receptvadasz.hu/wp-content/uploads/2021/01/avocado.jpg)
Avokádó csíráztatása fogpiszkálók segítségével. A lényeg: csak az alsó harmadát érje mindig a pohár víz. Előbb-utóbb kicsírázik.
Jó étvágyat az avokádókrémhez! Pirítóssal is finom.