Bulgursaláta

Egészséges, diétás a roppant könnyű az elkészítése: ez a bulgur! Ez az egyik kedvenc saláta receptem, igazi szuperétel: nemcsak egy őrülten ízletes vitaminbomba, de az alacsony szénhidráttartalma rögtön energiaforrásként is hasznos, a zsírraktározás helyett, egyszóval degeszre ehetünk magunkat belőle.

A bulgursaláta története ott kezdődik, hogy van a Tabulleh és a Kisir. Mindegyik hideg olívaolajjal és főtt bulgurral készül, ám Tabulleh-ben a petrezselyem és a citrom dominál, utóbbiban pedig a paradicsom és a menta.

Bulgurból apró és durva szemcséjű, világos és barna kapható. Ha kisebb szemű bulgurt vásárolunk, akkor azt csupán elég forrázni és leszűrni, a nagyobb szemű pedig pár perc főzés után fogyasztható. A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik.

De mi is az a bulgur? A bulgur más néven török búza vagy török rizs. Megtört durumbúza, ami rendkívül gazdag rostban. Törökországban, illetve a Közel-Keleten a legnépszerűbb gabonaféle.

Íme, a kedvenc bulgursaláta receptem!

Hozzávalók 4 főre:

  • Bulgur 150 g
  • Kígyóuborka 1 db
  • Koktélparadicsom 10 db
  • Petrezselyem 6 csokor
  • Póréhagyma 1 nagy vagy újhagyma 4 db
  • Citrom 3 db
  • Extra szűz olívaolaj 1 dl
  • Só, bors

Elkészítés

1Elkészítjük a bulgurt a fent leírt módon. Megmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk a zöldségeket: hagymát karikára, uborkát kockákra, paradicsomot negyedelve, petrezselymet apróra. Ezeket beleöntjük egy nagy salátástálba. Öntünk rá olívaolajat és ráfacsarjuk a citromok levét is, majd sózzuk, borsozzuk.

2Az elkészült bulgurt hagyjuk hűlni, és amikor már nem forró hozzáadjuk a zöldségekhez, jól egybekeverjük. Megkóstoljuk, ízesítjük még, ha úgy érezzük. Ha száraz, tegyünk még rá olívaolajat! Pár órát állni hagyjuk tálalás előtt és így lesz tökéletes ez a bulgursaláta.

Bulgur és a bulgursaláta: a tökéletes recept az elkészítéséhez
5 (100%) 2 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..